Politika

MPC: Upozorenja Markovića neprimjerena

Autor mondo.me Izvor MINA

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ne podstiče na demonstracije niti poziva vjernike da se sukobljavaju sa policijom, a upozorenja koja premijer Duško Marković upućuje mitropolitu crnogorsko-primorskom, kako kažu, su neprimjerena.

Marković je danas kazao da Crna Gora neće dozvoliti izazivanje nereda i napade na državne i policijske službenike, upućujući, kako je rekao, poslednju opomenu mitropolitu crnogorsko-primorskom, Amfilohiju da ne podstiče nerede.

Kako se navodi u saopštenju MPC, oni ne pozivaju na demonstracije, niti podržavaju vjerni narod da se sukobljava sa Policijom, "u čijim redovima su naša braća i sestre".

To, kako su naveli, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema MPC koji su pratili donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

 "Sveštenstvo i vjerni su, prije i iznad svega, pozvani da se mole Bogu da onima koji su na vlasti povrati razum, i da se trude da izgone ljudske grijehe, najprije iz sebe, pa onda i drugih", kaže se u saopštenju.

Oni su naveli Marković, nepravedno proziva mitropolita Amfilohija na odgovornost za nasilje i, kako su rekli, neprimjereno mu upućuje upozorenja.

"Iako su i sam mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja. Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak", piše u saopštenju MPC.

Oni su naveli da svaki napad na policiju smatraju za, kako su rekli, podmetačinu Crkvi.

"Podržavamo njegov poziv za dijalog ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su vlasti Crne Gore svojim nerazumnim činjenjem pomutile prazničnu radost svim
pravoslavnim vjernicima i hrišćanima.

"Ali molimo se Bogu i za njih, da ih Gospod urazumi i pozivamo ih da se okanu namjera da ponize našu Crkvu", zaključuje se u saopštenju.