Politika

Marković: Zakon ne ugrožava status Mitropolije ni sveštenstvo

Autor mondo.me Izvor MINA

Predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti nema skrivenu agendu, ni zlokobnu misiju prema Mitropoliji crnogorsko - primorskoj, rekao je premijer Duško Marković.

Izvor: Vlada Crne Gore

Marković je kazao u parlamentu, nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem, da je taj susret potvrda da Vlada želi dijalog o suštinskim i ključnim problemima.

"Ovaj sastanak je i potvrda potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju o ovom pitanju", rekao je Marković.


On je kazao da je dijalog trajao više od dva sata.

"On je dao garancije i uvjerenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti položaj i status sveštenika", rekao je Marković.



On je kazao da je pokušao da uvjeri Amfilohija da nema razloga za strah niti ih može biti.

"Složili smo se da vodimo dijalog i nakon glasanja o ovom zakonu ako prođe u parlamentu. Tu se nijesmo složili. Mitroplit i njegovi saradnici su rekli da je zakon dobar, osim članova od 62 do 64", rekao je premijer.

U pitanju je, smatra on, nepovjerenje i strah zbog neviđenih manipulacija. "Jedna manipulacija je ta da je predsjednik Vlade dobio šamar jer je razgovarao sa Amfilohijem".

"Nemojte povlađivati sitnim interesima i spekulacijama. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terena, posebno onima koji nijesu dobronamjerni. Pozivam Vas, gospodine Mandiću, na obostrano povjerenja, da izađemo odavde sa punim razumijevanjem, iako se ne slažemo po svim pitanjima" rekao je Marković.