Politika

Zakonom se štiti temeljna vrijednost Crne Gore

Predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnog položaja vjerskih zajednica, štiti temeljnu vrijednost Crne Gore kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana, ocijenio potpredsjednik Vlade, Zoran Pažin.

On je, u uvodnom izlaganju tokom rasprave o Predlogu tog zakona u Skupštini, rekao da je važno povesti dijalog o temeljnim društvenim vrijednostima koje taj zakon štiti.

"Odnosno da građanima ponudimo jasan odgovor na pitanje zašto je ovaj zakon potreban današnjoj Crnoj Gori i zašto je još potrebniji Crnoj Gori koju ostavljamo generacijama koje dolaze", kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, te vrijednosti se ogledaju u ustavnom određenju da je Crna Gora zajednica slobodnih i ravnopravnih građana, »u kojoj smo, bez obzira na različito etničko porijeklo, ispovijedanje ili neispovijedanje vjere, svi građani Crne Gore i svi jednaki pred zakonom«.

Kako je rekao, savremene Crne Gore ne bi bilo, da je građani svih vjera i nacija nijesu, kroz dalju i bližu istoriju, gradili, branili i obnovili, na temelju neprolaznih vrijednosti slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti.

"Ovaj Predlog zakona ne staje na kraj jednom etnonacionalizmu da bi porodio i uzgojio drugi. Ne. Ovaj zakon donosimo da bismo svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savjesti, budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti, i da bi zakoni Crne Gore jednako važili za sve", naveo je Pažin.

Zoran Pažin
Izvor: Youtube/Vlada Crne Gore



On se osvrnuo na političke stavove da možda nije pravo vrijeme za usvajanje ovog zakona ili da ga treba odložiti za neko buduće vrijeme.

On je ocijenio da suština tog pitanja glasi – da li želimo da generacija naše djece, kroz dvadeset ili trideset godina, i dalje raspravlja o tome koje su vjerske i nacionalne zajednice u Crnoj Gori starije i važnije i koje zaslužuju više prava od nekih drugih.

"Nemam baš nikakvu dilemu da narednoj generaciji moramo, jednom za svagda, ostaviti jasan odgovor na to pitanje – da su u građanskoj Crnoj Gori najstarije i najvažnije one vrijednosti koje spajaju Crnogorke i Crnogorce svih vjera i nacija", dodao je Pažin.

Prema njegovim riječima, samo od takvih vrijednosti može biti satkan državni identitet Crne Gore koji seže dublje od svih razlika i u kojem su čojstvo i ljudskost neprikosnoveni čuvari ljudskog dostojanstva.

Kako je rekao, upravo to je viševjerski i višenacionalni identitet kojim se s pravom ponosimo i po kojem se Crna Gora danas prepoznaje i cijeni, kako u susjedstvu, tako i širom svijeta.

"Ipak za dalju izgradnju i očuvanje ovih vrijednosti, koje su uslov napretka našeg društva, neophodno je da svi u Crnoj Gori pokažemo puno razumijevanje za sve naše različitosti, kao i visok stepen saglasja oko univerzalnih ljudskih i građanskih vrijednosti koje nas ujedinjuju i spajaju", rekao je Pažin.

On je pozvao sve vjerske zajednice i društvene aktere da kroz dijalog i međusobno uvažavanje, svi zajedno, kroz primjenu ovog zakona doprinesu trajnom utemeljenju Crne Gore kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana.

"Jedino tako vjerske i nacionalne različitosti mogu biti ono što one suštinski i jesu – istinsko bogatstvo građanske Crne Gore", poručio je potpredsjednik Pažin.

On je rekao da je neprihvatljivo vrijeđanje i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kada se slavi nestanak Crne Gore u ime velikosrpskog nacionalizma i onda kada se Njegoš proglašava genocidnim piscem.

"Ali i onda kada neodgovorni državni službenici grubo uvrijede vjernike Srpske pravoslavne crkve", poručio je Pažin.

Nakon toga, poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, ga je optužio za govor mržnje.

Prema njegovim riječima, Pažin je uvrijedio 89 odsto građana i potomaka onih koji su 1. decembra 1918. godine glasali da Crna Gora i Srbija zajedno formiraju Kraljevinu Srba, Hravata i Slovenaca.

"To nije bio nestanak crnogorske države i on je na taj način svrstao među fašiste, negatore crnogorske države i među agente nekih izmišljenih veliko srpskih nacionalizama i fašizama", proučio je Knežević.

Tagovi