Politika

Mandić zaprijetio: Povucite zakon, desiće se strašne stvari

Izvor MINA

Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je danas Vladu da povuče iz procedure Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti jer će se u suprotnom, kako je kazao, desiti strašne stvari

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Skupština Crne Gore odbila je danas većinom glasova predlog DF-a da na dnevni uvrsti predlog izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima kojima je predviđeno da 13. novembar bude Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša i crnogorski dan kulture.

Obrazlažući taj predlog, Mandić je kazao da se Crna Gora dijeli na njegoševsku kojoj pripadaju poslanici DF, ali da današanja Crna Gora pripada više Đžorđžu Sorošu.

I danas kad planirate da donesete zakon, otmete i ukinete Njegoševsku crkvu, pozivamo vas, braćo nemoj da idete tim putem”, rekao je Mandić.

On je kazao "da su čuli da Vlada ne može da povuče zakon jer bi ispala slaba".

“Evo svalite sve na nas. Recite da smo mi ti koji prihvatamo odgovornost. Nađite neki izgovor i molimo vas, nemojte ići tim putem jer će se desiti strašne stvari”, kazao je Mandić.

On je naveo da su spremni da ispune “dužnost koju su ispunili njihovi preci”.

Ta dužnost i danas stoji, ne smijete uraditi ono što ste naumili jer će se desiti strašne stvari koje ne želimo da se dese”, naveo je Mandić.

On je rekao da posebno želi da se obrati muslimanima i katolicima.

Mandić je kazao da je nekadšnji poslanik Ferhat Dinoša u vrijeme referenduma rekao da se oni neće miješati u fundamentalne odnose Srba i Crnogoraca, ali da su onda Albanci i Bošnjaci riješili pitanje državnog statusa.

Bilo je kako je bilo, jer je ovo zemlja podjednako naša kao što je Muslimana i Bošnjaka i naše djece treba sjutra da bude. Ovdje se radi o suštinskom pitanju gdje ste vi riješili pitanje vaših vjerskih zajednica i katoličke crkve. Nemojte se miješati u ovo, to nije pitanje iz 2006. godine”, rekao je Mandić. 



On je naveo da će glasovima ti poslanici direktno uticati na sudbinu i budućnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Nemojte to da radite. Popričajte sa vašim poglavarima i nakog toga dođite u Skupštinu. Ovdje će se desiti strašne stvari. Ako treba neko da se ponizi mi ćemo jer ćemo da ispunimo dužnost i zavjet naših predaka”, rekao je Mandić.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao da nikad nije dobro pozivati na strašne stvari jer se one neće desiti.

Vrlo je važno da se svi uvažavamo a kad budemo imali tu tačku na dnevnom redu reči ćemo šta mislimo. Ovo je država svih građana. U Crnoj Gori niko nema razloga se boji bilo koga, molim vas da sve katastrofične scenarije ostavite”, rekao je Brajović.

Mandić je rekao da su se na trojičindanskom Saboru zakleli da će da brane crkvu.

Molimo vladu da to ne radi, bojimo se da će ovo da se završi katastrofom, jer smo spremni da izvršimo dužnost koju su započeli naši preci. Pozivamo muslimane i katolike da se ne miješaju”, kazao je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalist Andrija Nikolić kazao je da skupštinska govornica ne može da se koristi za pozivanje ili za upozoravanje na određene vrste nasilja.

Sve ima svoje limite i svoju cijenu. Svjedoci smo da je bilo pokušaja koji su vodili određenoj destabilizaciji. Svaki odgovor države i njenih nadležnih organa bio je zrelo i demokratski i u funkciji mira i stabilnosti. Tako će biti i ovoga puta“, poručio je Nikolić.