Politika

Utvrdili Predlog zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima

Autor mondo.me Izvor MINA

"Sredstva i metode prikupljanja podataka propisane su na način da se primarno prikupljanje vrši na osnovu razgovora sa licem koje posjeduje podatke od značaja za rad Direktorata, kazao je Filipović

Predlogom zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, koji je danas utvrdila Vlada, na potpun i jedinstven način uređuju se nadležnosti, ovlašćenja, statusna pitanja i način nadzora i kontrole rada Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane, kazao je državni sekretar Slobodan Filipović.

On je precizirao da je, u odnosu na dosadašnje propise, novina uvođenje ovlašćenja za utvrđivanje identiteta, pozivanje lica na razgovor i otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela, kad se kao njihovi učinioci pojavljuju zaposleni u Ministarstvu odbrane i osobe u službi u Vojsci.

“Uvođenjem navedenih ovlašćenja omogućiće da se dodatno utvrdi vjerodostojnost prikupljenih podataka, specijalizuje i profesionalizuje rad, kao i postigne sinergija i koordinirano djelovanje svih subjekata bezbjednosnog sistema”, kazao je Filipović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je istakao da nadzor nad vršenjem vojno-obavještajnih i bezbjednosnih poslova ostvaruju Vlada, Skupština i Savjet za odbranu i bezbjednost, kao eksterni subjekti kontrole.

„Dok se unutrašnja kontrola rada ostvaruje kroz institute glavnog inspektora, sa ciljem zaštite i unapređenja integriteta i sprečavanja nezakonitosti i nepravilnosti u radu“, kazao je Filipović.

Kako je naveo, Predlog zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima u skladu je sa daljom reformom sistema bezbjednosti, imajući u vidu da je, u prethodnom desetogodišnjem periodu, postupanje Obavještajno-bezbjednosnog direktorata bilo normirano Zakonom o odbrani.