Politika

Marković na Premijerskom satu: Energetika će biti pokretač razvoja

Autor mondo.me

Crnogorski premijer Duško Marković odgovara u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova

Izvor: Vlada Crne Gore

Poslanici su sjednicu parlamenta počeli minutom ćutanja, kako bi odali poštu ubijenom policajcu Milutinu Lekoviću.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Filipa Vukovića o stanju u crnogorskoj energetici, premijer Marković je rekao da za Crnu Goru više nema bojazni od poremećaja na tržištu energije na području Jugoistočne Evrope.

"Rizik od realnih i vještačkih nestašica je eliminisan korz vezu s evropskim tržištem", rekao je Marković.

Novi izvori, poslije višedencijske stagnacije, obezbijediće preko 10 odsto ukupno proizvedene električne energije.

"Energetika će biti jedna od pokretača još dinamičnijeg rasta naše ekonomije. Ova oblast danas mladim ljudim nudi kvalitetna i atraktivna radna mjesta u struci. Želim da svi u lancu odlučivanja, od Vlade, preko Ministarstva ekonomije i EPCG budu na visini zadataka kako bi došli do željenog nivoa kvaliteta", rekao je Marković.

Vuković je, sa druge srtane, saopštio da Crnoj Gori bez obzira na sve obnovljive izvore energije treba novi stabilan izvor, a to je termoelektrana.

Marković: Zadatak CEDIS-a da svaka kuća ima struju

"Nama ne treba drugi blok, prvi blok, treći blok. Nama treba novi blok, koji će sa istom količnom uglja koliko troši sada proizvoditi istu količinu energiju", rekao je Vuković.

Vlada, kaže Marković, mora da se ponaša u skladu sa međunaordnim obavezama koje je preuzela: "Crna Gora je dužna da do 2030. smanjimo emisiju štetnih gasova, a dugoročna strategija uključuje 2050. godinu kad ćemo dostići taj željeni cilj".

Poručiio je da je zadatak CEDIS-a "da svaka kuća, u selu ili planini, u kojoj se makar i periodično živi, dobije struju".

"I zbog tog pojedinca i porodice, ali zbog poruke – da i drugi treba da ostanu na svojim imanjima, i da im se vraćaju. To je jedna od humanih dimenzija regionalnog razvoja", rekao je Marković.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević pitaće da li je Budžetom za iduću godinu predviđena implementacija rješenja iz Predloga zakona o penzijsko invalidskom osiguranju koji je usvojio Socijalni savjet.

Predstavnik Socijaldemokrata Boris Mugoša pitaće koje mjere Vlada preduzima radi razvoja crnogorskog sela, s obzirom da značajan broj djece i omladine iz seoskih područja odlućuju da život nastave u gradu.

Predstavnica Posebnog kluba poslanika Željka Savković pitaće premijera zašto je, kako navodi, neustavno oduzeo stečeno pravo majkama korisnicama naknada sa troje ili više djece.

Srđan Milića, predstavnika kluba SNP-Demos, interesuje da li je Vlada Crne Gore od 2010. do 2019. godine razmatrala Izvještaj o upravljanju državnom imovinom.

Predstavnika kljuba manjsinskih partija Genci Nimanbegua interesuje rješavanje vodosnabdijevanja područja Krajine u Opptini Bar, rekonstrukcija puta Vladimir - Ostros i izgradnja graničnog prelaza Skje (Ckia), Crna Gora - Zogaj.