Politika

Medenica: Svi učinioci krivičnog djela biće privedeni pravdi

Autor mondo.me Izvor MINA

Pucanj na policajca Milutina Lekovića anticivilizacijski je čin koji potire sva načela demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Ona je uputila telegram saučešće porodici Lekovića koji je preminuo od posljedica ranjavanja nakon pucnjave koja se dogodila u centru Igala dok je bio na dužnosti.

„Primite izraze mog saučešća povodom gubitka Vašeg supruga i oca. U vašim teškim trenucima, šaljem Vam riječi podrške i razumijevanja za bol koji osjećate. Nadam se da ćete u danima koji slijede pronaći svu potrebnu snagu kako bi odbacili prezir i očaj zbog ovog tragičnog događaja“, kazala je Medenica.



Medenica je navela da je misija Lekovića prožeta dubokim korjenima moralne i profesionalne dužnosti policijskog službenika u borbi za zaštitu bezbjednosti građana i Ustavom utvrđenih prava i sloboda.

„Sračunati oružani napad na policijskog službenika ga ne može spriječiti u vršenju dužnosti, jer će svi učinioci ovog krivičnog djela, bez obzira na njihova lična svojstva, biti privedeni pravdi, kako bi se u zakonito sprovedenom postupku, princip kažnjivosti dosljedno primijenio“, kazala je Medenica.

Ona je rekla da je uvjerena da ovaj čin iracionalnog nasilja neće dozvoliti da policijski službenici preispituju svoja zalaganja za zaštitu bezbjednosti građana, mira i sigurnosti na granicama i unutar države, već da će nastaviti sa postupanjem u skladu sa državnim i međunarodnim standardima i povjerenjem koje uživaju.