Politika

Papa Franjo potvrdio dolazak u Crnu Goru iduće godine

Autor mondo.me

Premijer Duško Marković boravi u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici gdje se sastao sa papom Franjom i državnim sekretarom kadrinalom Pjetrom Parolinom.

Izvor: Vlada Crne Gore

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo potvrdio je na današnjem sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem da će doći u Crnu Goru iduće godine.

"Papa Franjo je na sastanku sa premijerom Markovićem pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa", objavljeno je na zvaničnom nalogu Vlade na Twitter-u.

Premijer Marković razgovarao je i sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom.

Parolini je kazao da se Sveta Stolica ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali podržava donošenje zakona kojim će se u  skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica.

Državni sekretar Svete Stolice, kardinal Parolin kazao je da je Crna Gora pokazala integritet zemlje sa snažnom multivjerksom tradicijom i skladom.

Najavljena posjeta pape Franja, kako kaže Parolin, upravo je potvrda reputacije Crne Gore.

Kako je ranije najavljeno iz Vlade, Marković će, tokom boravka u Vatikanu, posjetiti Istorijski arhiv i razgovarati sa direktorom Johanom Iksom.



„Posjeta će biti prilika da premijer Marković obnovi poziv papi Franju da posjeti Crnu Goru, kao i da se razgovara o rezidencijalnom predstavljanju Svete Stolice u Crnoj Gori i jačanju kulturne saradnje“, kaže se u saopštenju.