Uživo

Đukanović najavio provjeru vlasništva crkvenih objekata i obnovu CPC!

Na VIII Kongresu Demokratske partije socijalista danas će biti izabrani predsjednik i zamjenik predsjednika stranke. Jedini kandidati za ove funkcije su Milo Đukanović odnosno Duško Marković. Pratite dešavanja u rubrici "razvoj događaja"

Izvor: Promo/DPS

Nakon više do dva i po sata završen javni dio Osmog Kongresa Demokratske partije socijalista. U nastavku, delegati će bez prisustva javnosti birati novo rukovodstvo partije - predsjednika, zamjenika predsjednika i Glavni odbor koji će činiti 146 člana.

Tokom javnog dijela Kongresa, predsjednik DPS-a Milo Đukanović poručio je da je prioritetan interes DPS-a "snaženje državnog identiteta”.

On je, takođe, najavio provjeru vlasničkih odnosa crkvenih objekata i obnavljanje autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti ne pretenduje da u maniru revolucionarnih propisa nasilno mijenja vlasničke odnose. Ali svaka država, pa i naša, ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi u vremenima društvenih meteža s početka i s kraja 20. vijeka pretpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u vjerodostojnoj arhivskoj dokumentaciji”. Takođe, Demokratska partija socijalista, vođena doslednim opredjeljenjem za zaštitu i afirmaciju prava i sloboda svakog građanina, dakle i vjerskih sloboda, ima razumijevanje za očekivanje jednog dijela naše javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu", rekao je Đukanović.

Svečanom dijelu kongresa prisustvovalo je oko 3000 osoba, među kojima su bili mnogobrojni gosti iz zemlje i inostranstva, između ostalih i sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev. 

U nastavku Kongresa očekuje se da delegati, po šesti put izaberu za predsjednika partije aktuelnog lidera stranke Mila Đukanovića a za njegovog zamjenika po drugi put Duška Markovića.

Kongres partije koja od 1991. godine neprekidno vrši vlast u Crnoj Gori održava se u Bemax areni u Podgorici. 

Dešavanja u javnom dijelu Kongresa pročitajte u rubrici "razvoj događaja".

Autor mondo.me
14:38

ZAVRŠEN JAVNI DIO KONGRESA

Nakon govora Đukanovića, zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković saopštio da je završen javnio kongresa te da delegati nastavljaju rad po dnevnom redu bez prisustva javnosti. 

14:32

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO PREISPITIVANJE VLASNIČKIH ODNOSA CRKVENIH OBJEKATA

“Zakon o slobodi vjeroispovjesti ne pretenduje da u maniru revolucionarnih propisa nasilno mijenja vlasničke odnose. Ali svaka država, pa i naša, ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi u vremenima društvenih meteža s početka i s kraja 20. vijeka pretpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u vjerodostojnoj arhivskoj dokumentaciji. Takođe, Demokratska partija socijalista, vođena doslednim opredjeljenjem za zaštitu i afirmaciju prava i sloboda svakog građanina, dakle i vjerskih sloboda, ima razumijevanje za očekivanje jednog dijela naše javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu", rekao je Đukanović.

14:30

“Naš primarni interes je snaženje državnog identiteta”

14:04

ĐUKANOVIĆ: "CRNA GORA JE POSTALA VODEĆA EKONOMIJA REGIONA"

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Milo Đukanović:  "Od jedne od najmanje razvijenih jugoslovneskih republika, Crna Gora je postala vodeća ekonomija regiona. Prevashodno zahvaljujući kontinuirano dobrim političkim odlukama".

13:50

ZA GOVORNICOM JE OPET MILO ĐUKANOVIĆ

Izvor: Promo/DPS


"Ostvarili smo najvažnije obećanje dato na Sedmom kongresu – Crna Gora je postala 29. članica NATO saveza"

13:38

JEDNOGLASNO USVOJEN DNEVNI RED

13:35

ZAVRŠEN SVEČANI DIO KONGRESA

12:50

DRAŠKOVIĆ: DA JE USPIO PLAN IZ JESENI 2016. IMALI BI DANAS BALKANSKU SIRIJU

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

 "Samo je ludak rođen na Cetinju mogao da se 1. decembra odvaži se da proglasi stvaranje države Jugoslavije. A samo sto puta luđi od njega odvažili su se da krajem 20. vijeka ruše tu veliku i nezaboravnu državu", poručio je lider Srpskog pokreta obnove.

12:46

ČANAK: DANAS JE JUNAŠTVO NEODUSTATI OD EU I NEZAVISNE CRNE GORE

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

12:41

LJAJIĆ: OVDJE IMAM TOLIKO PRIJATELJA DA SE NE OSJEĆAM KAO GOST

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

12:30

ZAEV SA BINE POZDRAVIO UČESNIKE KONGRESA

Premijer Sjeverne Makedonije poželio uspjeh u radu učesnicima kongresa i čestitao na uspjesima u evroatlantskim integracijama Crnoj Gori.

"Uspjeh DPS-a je uspjeh Crne Gore", poručio je sjevernomakedonski premijer. 

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

12:01

PROČITANI I ODGLEDANI POZDRAVI, VUČIĆ POSLAO TELEGRAM

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

11:39

EMITUJE SE FILM O USPJESIMA DPS-A

U toku je prikazivanje filma o "izbornim pobjedama DPS-a i uspjesima na evropskom putu".

11:27

ĐUKANOVIĆ OTVORIO KONGRES

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a otvorio kongres, pozdravio poimenično sve goste, izrazio saučešće gostima iz Albanije zbog postradalih u katastrofalnom zemljotresu i zahvalio im se na dolasku uprkos teškoj situaciji

11:25

I PREMIJER SJEVERNE MAKEDONIJE ZORAN ZAEV NA KONGRESU

11:15

ĐUKANOVIĆ I MARKOVIĆ UŠLI ZAJEDNO, DOČEKANI APLAUZOM

11:11

PRVI RED: VUK DRAŠKOVIĆ, KILIBARDA, POPOVIĆ, ZENKA, BRAJOVIĆ, LJAJIĆ...

Svoja mjesta u prvom redu zauzeli su već lider Socijaldemokra Ivan Brajović, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, predsjednik Demokratske unije Albanaca i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, predsjednik Narodne stranke iz 90-ih godina prošlog vijeka Novak Kilibarda, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, nekadašnji šef crnogorske diplomatije Milan Roćen... 

U prvom redu su i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i bivši ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak...

11:08

PREDSJEDNIK I ZAMJENIK PARTIJE JOŠ NISU UŠLI U DVORANU

10:48

DELEGATI KONGRESA SU ZAUZELI SVOJE POZICIJE U DVORANI BEMAX