Politika

Danas o upućivanju crnogorskih vojnika u Irak

Izvor MINA

Crnogorski parlament počeće danas sjednicu sa 19 tačaka dnevnog reda, među kojima je Predlog odluke o upućivanuju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u NATO misiju u Iraku (NMI).

Izvor: Ministarstvo odbrane

Prema predlogu Savjeta za bezbjednost i odbranu u tu misiju će ići dva štabna podoficira.

Ministarstvo odbrane, kako se navodi, odrediće pripadnike VCG, trajanje rotacije - smjene, izvrsiti pripremu, obuku i opremanje, pratiti i koordinisati angažovanje u misiji NMl.

Ističe se da za prlpadnike VCG učešće u međunarodnim misijama predstavija profesionaini Izazov, priliku da se pripremaju za red u multinacionalnom okruženju i u realnim usiovima i da razmjenjuju iskustva sa kolegama Iz oružanih snaga drugih država.

Na dnevnom redu je Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, sa izvještajem o reviziji.

Poslanici će se izjasniti o predloženim zakonima o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija, zaštiti depozita, stečaju i likvidaciji banaka, javnim nabavkama, javno-privatnom partnerstvu.

Na dnevnom redu su izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finnasiranju terorizma, visokom obrazovanju, elektronskoj upravi, elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

Očekuje se da će se, u okviru tačke izbori i imanovanja, poslanici izjasniti o predlogu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da se za Ombudsmana izabere Siniša Bjeković.