Politika

Za budućnost Šavnika se protivi glasanju

Izvor Vijesti

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je da je DIK do sada donijela 178 rješenja kojima je naložila da OIK donese odluku o ponavljanju izbora.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iako partije na državnom nivou navodno vode neformalne razgovore da se izbori u Šavniku završe u skladu sa odlukama Državne izborne komisije (DIK) da se ponovo glasa na preostala dva biračka mjesta, koalicija za budućnost Šavnika ostaje pri stavu da neće dozvoliti izlazak na birališta dok god na glasanje budu dolazili “lažni birači” iz Nikšića.

Sjutra će biti dvije godine kada su počeli izbori u Šavniku, ali još nisu okončani jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi nekadašnji Demokratski front, nisu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju jer su, tvrde, prepisani da bi podržali DPS, pišu Vijesti.

Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra, kad su izbori opet prekinuti, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija (OIK) nije mogla da se dogovori o tome da ih ponovi. Do sada je pred pravosudnim organima procesuirano više desetina lica zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku, koja su uključivala brojne incidente, pa i fizičke sukobe.

Iz DPS-a je u avgustu najavljeno da će na početku redovnog oktobarskog zasjedanja Skupštine Crne Gore, inicirati dijalog parlamentarnih stranaka o rješavanju izborne krize u Šavniku.

Poslanik DPS-a i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Nikola Rakočević kazao je juče “Vijestima” da već vode neformalne razgovore i da postoji raspoloženje većine političkih subjekata da se izbori završe u skladu sa odlukom Državne izborne komisije (DIK).

“Naravno, ta odluka zavisi od političkih subjekata čiji predstavnici u OIK-u Šavnik odbijaju da izvrše preporuku DIK-a”, rekao je Rakočević.

Međutim, nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović kazao je “Vijestima” da se neće održavati izbori za “turiste” iz Nikšića na dva biračka mjesta.

“Nema saglasnosti ni od jednog političkog subjekta u Šavniku, osim Demokratske partije socijalista (DPS) da se izbori održe samo na dva mjesta sa lažnim biračima iz Nikšića”, poručio je Cerović.

Državna izborna komisija (DIK) redovno održava sjednice na kojima postupa po prigovorima u vezi sa izborima u Šavniku i donosi isto rješenje kojim nalaže Opštinskoj izbornoj komisiji da donese odluku o ponavljanju izbora. Međutim, kada predsjednik OIK Šavnik zakaže sjednicu, rezultat glasanja o ponavljanju izbora budu takvi da se odluka ne može donijeti - četiri glasa za i četiri uzdržana.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je “Vijestima” da je DIK do sada donijela 178 rješenja kojima je naložila da OIK donese odluku o ponavljanju izbora.

“Na svakoj sjednici po dva rješenja, a ukupno 89 sjednica”, rekao je Mugoša.

Nikola Rakočević je kazao da nakon ponavljanja izbora i konačnih rezultata, te konstituisanja skupštine opštine Šavnik, smatra da politički subjekti u tom crnogorskom gradu, bez intervencionizma iz partijskih centrala, treba da nađu rješenje za saniranje političkih tenzija na korist građana Šavnika.

Odgovarajući na pitanje šta je rješenje za izbornu krizu u Šavniku, Blagoje Cerović je rekao da je rješenje u izmjeni Zakona o biračkom spisku, koji je bio pokrenut, ali ga je “DPS blokirala idući od ambasade do ambasade”.

Predlog zakona o biračkom spisku su u skupštinsku proceduru krajem prošle godine predale Demokrate, ali su ga povukle u martu ove godine, nakon što su šefovi klubova parlamentarne opozicije uputili ambasadorima EU, SAD i Velike Britanije pozivno pismo povodom najave parlamentarne većine da će u dnevni red sjednice Skupštine, uvrstiti izmjene Zakona o biračkom spisku, bez dijaloga i dogovora na Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, pišu Vijesti.

“Povlačim Predlog zakona o biračkom spisku, jer smatram da treba skratiti postupak razrješenja situacije u Šavniku kroz uvođenje prinudne uprave, nakon čega bi Odbor dogovorio tekst Predloga zakona o biračkom spisku”, kazao je tada poslanik Demokrata Momčilo Leković.