Politika

ŠARANOVIĆ: Formiraću specijalizovani tim čiji će zadatak biti da pristupi analizi podataka dobijenih popisom!

Izvor agencije/MONDO

"Dobijanje rezultata popisa nakon 13 godina predstavlja ključni trenutak za temeljnu reviziju biračkog spiska" naveo je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Izvor: MUP CG

"Imajući u vidu da su objavljeni rezultati popisa formiraću specijalizovani tim čiji će zadatak biti da u bliskoj saradnji sa

MONSTAT-om pristupi analizi podataka dobijenih sprovedenim popisom, a od važnosti su za birački spisak Crne Gore", kazao je ministar Šaranović u svom saopštenju.

On smatra da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo snažan doprinos da MONSTAT, nakon sprovedenog popisa, postupak obrade podataka sprovede na nikada transparentniji i pouzdaniji način u istoriji sprovođenja popisa u Crnoj Gori, pa je siguran da će nastavak njihove saradnje biti na dalju korist javnog interesa.

"Dobijanje rezultata popisa nakon 13 godina predstavlja ključni trenutak za temeljnu reviziju biračkog spiska. Zbog toga ovakva odluka ima za cilj da se pristupi analizi dobijenih podataka, sa fokusom na popisane punoljetne državljane Crne Gore.
Svaki pojedinačni podatak o biraču biće temeljno analiziran, a onda i provjeren, kako bi se utvrdio osnov upisa u birački spisak", naveo je Šaranović.

"Naš zadatak je jasan – tačnost, ažurnost i zakonitost svih upisa u birački spisak. Ovaj tim će djelovati u skladu sa svim zakonskim procedurama i najboljim međunarodnim praksama, s posebnim fokusom na obezbjeđivanje da su podaci tačni i pouzdani.Zajednički rad institucija je ključan za unapređenje izbornog sistema, a ovo je još jedan od koraka u pravcu jačanja demokratskih procesa."

On je pozvao sve građane da se aktivno uključe i doprinesu ovim procesima, jer kako kaže "Samo
zajedno možemo graditi transparentniju i pravedniju Crnu Goru".