Politika

Raskidanjem sporazuma sa SAD Crna Gora se uskladila sa stavovima EU

Autor Teodora Orlandić

Crna Gora je država potpisnica Rimskog statuta i kao takva, zemlja je već u obavezi da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom, naveo je portparol Evropske unije.

Izvor: Profimedia

Raskidanjem sporazuma sa Sjedinjenim Državama o izuzeću njihovih državljana iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda, Crna Gora je preduzela neophodne proceduralne korake kako bi osigurala punu saradnju sa tim sudom i uskladila se sa stavom Evropske unije, potvrđuju institucije u Briselu.

“Ovo dovodi Crnu Goru u usaglašenost sa zajedničkim stavovima EU o integritetu Rimskog statuta i sa srodnim vodećim principima EU o bilateralnim sporazumima o imunitetu, što je izvanredno mjerilo u Poglavlju 31. pregovora Crne Gore o pristupanju Uniji”, navodi se u pisanom odgovoru portparola Evropske unije.

Crna Gora je država potpisnica Rimskog statuta, navodi ovaj portparol dodajući da, kao takva, zemlja je već u obavezi da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom.

Riječ je o važnom preduslovu za zatvaranje Poglavlja 31 u pristupnim pregovorima između Podgorice i Brisela.

Ovo poglavlje obuhvata spoljnu politiku bezbjednost i odbranu. Ispunjavanjem ovog preduslova, Crna Gora može da računa na zatvaranje ovog poglavlja.

Međutim, i dalje nije jasno kada će tačno ovo poglavlje da se zatvori, iako se računa da će u decembru Crna Gora imati međuvladinu konferenciju u kojoj će se privremeno zatvarati neka poglavlja u pristupnim pregovorima.

Vlada Crne Gore računa da će do kraja godine zatvoriti četiri poglavlja.

“Države članice EU su nadležne za donošenje odluka o pristupnim pregovorima. Prerogativ je Predsjedništva Savjeta da sazove Međuvladinu konferenciju, koja bi mogla donijeti odluku o privremenom zatvaranju Poglavlja 31 o spoljnoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici”, navodi se u odgovoru iz sjedišta EU.

Ministarstvo spoljnih poslova je 27. septembra diplomatskom notom obavijestilo Sjedinjene Države da raskidaju sporazum sa tom državom o izuzeću njihovih državljana iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda, saopšteno je iz crnogorske Vlade 11. oktobra.

Četiri dana kasnije, Evropskoj komisiji dostavljena je kopija note, navodi se u istom saopštenju.

Sjedinjene Države nisu potpisale Rimski statut, kojim je Međunarodni krivični sud osnovan, dok Evropska unija od početka podržava tu instituciju.

Crna Gora je u junu deblokirala višegodišnji zastoj u procesu pregovora o članstvu i time je zvanično lider u regionu u tom procesu.

Dok je zemlja otvorila sva poglavlja u procesu, sada aktivno radi na zatvaranju svih poglavlja.

Na zemlju se gleda kao na prvu buduću članicu EU.

U pristupnim pregovorima se pregovara o svim 35 poglavlja, koji su raspodijeljeni u šest klastera.