Politika

Ambasada Crne Gore u Srbiji pored "svoje" vile podstanar za 6.000 eura

Autor Teodora Orlandić Izvor Vijesti

Diplomatsko-konzularno predstavništvo se i dalje nalazi u zakupljenom poslovnom prostoru za koji se na mjesečnom nivou izdvaja više od 6.000 eura mjesečno...

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Iako je Ambasadi Crne Gore u Beogradu data na korišćenje bez naknade vila u naselju Savski venac, diplomatsko-konzularno predstavništvo se i dalje nalazi u zakupljenom poslovnom prostoru za koji se na mjesečnom nivou izdvaja više od 6.000 eura mjesečno, pišu Vijesti.

To je, između ostalog, navedeno u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji završnog računa budžeta za prethodnu godinu.

U tom dokumentu stoji da je crnogorskoj ambasadi u Srbiji ugovorom na neodređeno vrijeme data u zakup bez naknade nepokretnost površine 419,96 m2 sa zemljištem isključivo za diplomatsko-konzularno predstavništvo, kulturno-informativni centar i rezidenciju ambasade.

Kako su naveli, radi se o vili u Čakorskoj ulici 2, u gradskoj opštini Savski venac.

“Međutim, navedeni objekat koji je dat na korišćenje bez naknade se, shodno usmenoj informaciji dobijenoj od kontakt osobe u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), ne koristi, već je Ambasada Crne Gore u Beogradu smještena u zakupljenom poslovnom prostoru za koji se na mjesečnom nivou plaća 6.247,92 eura”, kazali su u izvještaju, prenose Vijesti.

Takođe, iz DRI-a su uputili preporuku resoru Ervina Ibrahimovića da preispita opravdanost troškova koji se izdvajaju po osnovu zakupa, s obzirom da su, shodno ugovoru crnogorskog diplomatskog predstavništva u Srbiji i DIPOS d.o.o. Beograd, vila i dvorište ustupljeni isključivo za diplomatsko-konzularno predstavništvo, kulturno-informativni centar i rezidenciju ambasade.

“Vijesti” su MVP pitale zbog čega se za potrebe ambasade iznajmljuje dodatni prostor, ali i da li se u budućnosti planira prelazak konzularnog predstavništva u vilu u Čakorskoj ulici i očekuju odgovor od tog resora.

Prije deset godina su predstavnici tadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore (MVPEI) i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovorili besplatno korišćenje objekata za smještaj ambasada, pišu Vijesti.

Tom prilikom je dogovoreno da crnogorsko diplomatsko predstavništvo u Beogradu pređe u vilu u Čakorskoj, a srpsko u Podgorici u zgradu “Puteva” na Bulevaru Ivana Crnojevića gdje se i danas nalazi.

Ambasada Crne Gore se do tada nalazila u Domu sindikata, u prostorijama koje su joj bile dodijeljene na privremeno korišćenje, jer je vila u kojoj se nalazila vraćena originalnim vlasnicima, dok je diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Crnoj Gori bilo u Hercegovačkoj ulici.

Konsultacijama su, u ime ministarstava, prisustvovali tadašnji generalni sekretar crnogorskog MVPEI Predrag Stamatović, odnosno Ministarstva spoljnih poslova Srbije Marko Blagojević, tokom njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Osim njih, u dogovorima su učestvovali i tadašnji direktori Direkcije za imovinu Srbije, Jovan Vorkapić i Uprave za imovinu Crne Gore, Blažo Šaranović, ali i ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, te zamjenik direktora DIPOS-a Đoko Krivokapić, pišu Vijesti.

Stamatović i Blagojević su tom prilikom obišli zgradu u kojoj je danas smještena Ambasada Republike Srbije u Podgorici.

U vili u Čakorskoj ulici su 2016. godine tadašnji predsjednici Crne Gore Filip Vujanović i Srbije Tomislav Nikolić otvorili “Crnogorsku kuću”. Taj objekat se danas koristi za diplomatske sastanke i prijeme povodom bitnih datuma.

Možda ce vas zanimati