Politika

VLADIMIR JOKIĆ PODNIO DVIJE ŽALBE USTAVNOM SUDU POVODOM IZBORA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Jedna žalba odnosi se na izborna dešavanja u vezi biračkog mjesta Mirac, a druga na ona u vezi jednog birališta u Prčanju.

Izvor: Demokrate

Nosilac liste koalicije Demokrata i Pokreta Evropa sad (PES) na nedavnim izborima u Kotoru Vladimir Jokić, podnio je juče Ustavnom sudu dvije žalbe u vezi izbornog procesa u tom gradu - saznaju nezvanično "Vijesti".

Prema informacijama "Vijesti", jedna žalba odnosi se na izborna dešavanja u vezi biračkog mjesta Mirac, a druga na ona u vezi jednog birališta u Prčanju.

Državna izborna komisija (DIK) u ponedjeljak je naložila kotorskoj da ponovi glasanje u ta dva naselja. Lokalna komisija na sjednici održanoj krajem prošle sedmice nije donijela odluku o ponavljanju izbora, jer je osam njenih članova podržalo poništavanje glasanja, dok je osam bilo protiv. Za donošenje odluke, potrebno je najmanje devet "ruku".

U Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 109) piše da se prigovor smatra usvojenim ako lokalna komisija ne postupi po njemu u roku od 24 časa od prijema. Međutim, da bi izbori bili ponovljeni kotorska komisija treba da, osim poništavanja glasanja, donese i odluku o raspisivanju izbora, što nije učinila.

Jokić pred Ustavnim sudom preispituje "pat poziciju" u lokalnoj komisiji, odnosno, kako je "Vijestima" rekao prošle sedmice - želi da dokaže da odnos osam prema osam nije dovoljan za donošenje bilo kakve odluke.

Demokratska partija socijalista (DPS) tražila je da se ponovo glasa na jednom biralištu (Dom kulture) u Prčanju zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269). S druge strane, koalicija Demokrate-PES zahtijevala je da se glasanje u mjestu Mirac poništi zbog toga što se pečat na listićima nalazio na pogrešnom mjestu.

"Vijesti" su pisale da bi, ako bi se izbori u Prčanju ponovili, DPS mogao koaliciji Demokrate-PES da "preotme" jedan mandat.

Prema preliminarnim rezultatima izbora održanih 29. septembra, DPS i koalicija PES-Demokrate osvojili su po deset mandata, savez "Za budućnost Kotora", Grbljanska lista i Demokratska alternativa po tri, Evropski savez dva, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Kotorski pokret po mandat.

Shodno Dontovom sistemu, DPS-u fali 18 glasova da dobije jedanaesti mandat, tako što će koalicija Demokrate-PES izgubiti jedan.

Kotorski parlament ima 33 odbornička mjesta, što znači da je za formiranje vlasti potrebno najmanje 17 glasova.

Koalicija Demokrate-PES i lista "Za budućnost Kotora" imaju 13 mandata, što znači da im fale četiri. S druge strane, DPS s tradicionalnim partnerima - Evropskim savezom koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i građani, te HGI-jem - ima 13 mandata. Ako im se vrati "odbjegli" član Davor Kumburović, čija Demokratska alternativa ima tri mandata, onda bi bili nadomak formiranja vlasti.