Politika

Krapović: Obavijestio sam VDT o nezakonitim radnjama generala Lazarevića

Autor Teodora Orlandić

„VDT-u sam uputio obrazloženje sa detaljnim informacijama – kako bi se preuzele potrebne mjere za krivičnu odgovornost Lazarevića“, naveo je Krapović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ministar odbrane Dragan Krapović saopštio je na vanrednoj pres konferenciji da je jutros obavijestio Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da ima saznanja o nezakonitim radnjama načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića. 

Izvor: Vlada Crne Gore/Saša Matić

Kako on navodi, postupajući suprotno zakonima Lazarević se obratio predsjednicima Crne Gore, Skupštine i Vlade, Jakovu Milatoviću, Andriji Mandiću i Milojku Spajiću, ali ne i Savjetu za odbranu u bezbjednost.

“Na pismu nije stavljena oznaka tajnosti koji se po Zakonu o vojsci ne smiju javno iznositi bez odobrenja i ovlašćenja ministra odbrane. U pismu polemiše o izradi plana Vojske Crne Gore, o dnevnim dešavanjima, o realizaciji budžeta, o izradi sistemskih propisa, o popuni vojske, borbenoj gotovosti, komandovanju, kadriranju, disciplinskim postupcima… Polemiše i sa odlukama ministra uz opasku da je krajnje vrijeme da se sa ovakvim ponašanjem prestane”, kazao je Krapović.

Krapović smatra da postoji sumnja da je Lazarević dokument proslijedio medijima.

“Ovakvo postupanje generala Lazarevića je protivno svim zakonskim normama imajući u vidu da on obavlja funkciju načelnika Generalštaba. Posebno se mora imati u vidu da se na ovaj način šalje jako teška i opasna poruka cjelokupnom sastavu Vojske i to da kada nijesu saglasni sa zakonskim normama, sa naredbama i i odlukama, mogu naše naredbe i odluke objaviti, što čini vojci štetu”, rekao je Krapović..

On je istakao da je posebno problematično da kada se ovakve poruke šalju iz Generalštaba, to može da vodi anarhiji u Vojsci.

“Zbog očuvanja vladavine prava očekujem da tužilaštvo sprovede istragu da li u postupcima Lazarevića ima elemenata krivičnog djela zloupotreba položaja, neizvršenja i odbijanja izvršenja naređenja, samovlašća, pozivanja na otpor ili drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti”, kazao je Krapović.

Odgovarajući na šta je krupno Lazarević uradio prije pisma da mu se ne odobre aktivnosti u inostranstvu, Krapović je rekao da on odobrava aktivnosti vojske i da se bez njegovog odobrenja ne može ništa raditi.

„Ja sam odlučio da mu kretanja u inostranstvu ograničim jer je grubo prekršio svoja ovlašćenja i upuštao se u neke vrste kontakata i razgovora za koje nije ovlašćen. Pri tom kritikujući zvaničnu politiku državnih organa Crne Gore. To je sa aspekta ustavne podjele vlasti i univerzalne kontrole civilnih snaga apsolutno nedopustivo“, naglasio je Krapović.

Komentarišući situaciju da je Lazarević vojnim vozilom prevezao privatni motor, Krapović je rekao da je, kada je to saznao, htio da predloži razrješenje načelnika Savjetu za odbranu i bezbjednost.

„To je bio samo jedan od mnoštva razloga koji je prelio čašu“, tvrdi on.

Lazarevićev zahtjev je, kako je rekao, bio da se niko ne saslušava, ali je istraga sprovedena do kraja.

“Nisam javno govorio jer sam htio da sačuvam integritet Vojske i države. Nisam želio da s zbog ovakvog postupanja stidi država pred svjetom, NATO saveznicima, članicama EU”, naveo Krapović.

Krapović je 28. avgusta Savjetu za bezbjednost i odbranu dostavio predlog o smjeni Lazarevića zbog kako je naveo procjene da je potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra u Vojsci ali je vrhovna komanda to odbila jer nije bilo konsenzusa njenih članova o tome.

Prije nekoliko dana Lazarević je uputio pismo članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost, predsjednicima Crne Gore, Skupštine i Vlade Jakovu Milatoviću, Andriji Mandiću i Milojku Spajiću u kome objašnjava koje probleme ima u saradnji sa Krapovićem i kakve štetne posljedice iz toga proističu i tvrdi da aktuelni ministar odbrane urušava borbenu gotovost Vojske Crne Gore.

Predsjednik države Jakov Milatović zakazao je sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost za sjutra.