Politika

POSLANICI TRAŽILI DA SE ODLOŽI PONOVNO GLASANJE O PREDLOGU ZAKONA O RAZVOJNOJ BANCI

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

U dopisu su zamolili Mandića da poslanike obavijesti da se sjednica zakazana za 12. septembar neće održati, budući da poslanici koji su uputili predlog za održavanje ove sjednice sada zahtijevaju da se ona održi u pomenutom terminu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Poslanici vladajuće većine zatražili su od predsjednika Skupštine Andrije Mandića da za 30.septembar odloži ponovno glasanje za Predlog zakona o Razvojnoj banci Crne Gore.

U dopisu koji mu je upućen jutros, poslanici većine navode da je ponovno glasanje neophodno odložiti “imajući u vidu raspravu u Skupštini koja je održana juče, a koja je pokazala da pojedini poslanički klubovi umjesto smislenih diskusija vode izbornu kampanju, često zaobilazeći temu koja je predmet dnevnog reda”.

“Uvažavajući značaj reformi u oblasti ekonomske politike i potrebu za osnivanjem Razvojne banke, smatramo da bi održavanje sjednice u trenutnoj političkoj atmosferi samo poslužilo neodgovornim strukturama da kršenjem Poslovnika insceniraju incident u Skupštini, a sve u svrhu izbornog marketinga. Stoga predlažemo da se ponovno razmatranje Predloga zakona odloži za 30.septembar, kada će uslovi za glasanje biti redovni”, navodi se u dopisu.

Poslanici u dopisu navode da predloženi zakon ostaje u skupštinskoj proceduri i da neće biti povučen, već će biti predmet razmatranja na kraju vanrednog zasijedanja:

“Čime ćemo obezbijediti da se u najboljoj mjeri ostvare strateški ciljevi naše ekonomske politike”.

U dopisu su zamolili Mandića da poslanike obavijesti da se sjednica zakazana za 12. septembar neće održati, budući da poslanici koji su uputili predlog za održavanje ove sjednice sada zahtijevaju da se ona održi u pomenutom terminu.

Delegacija Evropske unije (EU) je ukazala da Evropska komsija (EK) nije razmatrala pojedinosti u vezi sa predlogom zakona o razvojnoj banci i pošto on još nije usvojen, njegovo razmatranje sljedeće sedmice je prilika da ga Skupština usaglasi sa svim pravnim tekovinama EU.

Ovo je zvanično rečeno “Vijestima” prije nekoliko dana iz Delegacije EU u Podgorici u vezi sa tim da li parlament treba da pribavi mišljenje EK kada je u pitanju predlog ovog zakona, prije ponovnog glasanja.

Riječ je o predlogu zakona koji su u skupštinsku proceduru predali poslanci Pokreta “Evropa sad”. Poslanici su 17. avgusta na vanrednoj sjednici glasali za ovaj predlog zakona, ali ga je predsjednik države Jakov Milatović vratio 23. avgusta parlamentu na ponovno odlučivanje, između ostalog, što su iz zakonodavnog procesa isključene i konsultacije sa Evropskom komisijom (EK) radi usaglašavanja normi Zakona sa evropskim standardima. Novo izjašnjenje je bilo zakazano u parlamentu za 12. septembar.