Politika

USVOJEN SET EKONOMSKIH ZAKONA POTREBNIH ZA OSTVARIVANJE PROGRAMA "EVROPA SAD 2"

Autor Anđela Vukčević

Usvojeni su i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona na dohodak fizičkih lica.

Izvor: MONDO/ Teodora Orlandić

Za Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu glasalo je 47 poslanika, nije bilo uzdržanih, niti protiv i isto toliko se saglasilo da on stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu.

Usvojeni su i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona na dohodak fizičkih lica, Predlog zakona izmjenama zakona o obaveznom socijalnom osiguranju, kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Sa 47 glasova za usvojen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kao i Predlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

Amandman GP URA, kao ni amandman poslanika SD-a na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanju nijesu prihvaćeni, ali je sa 47 glasova Predlog zakona usvojen, kao i Predlog zakona o otpisu kamata na dospjele obaveze.

Ranije danas tokom rasprave ministar odbrane Dragan Krapović pojavio se na sjednici što je izazvalo negodovanje kod opozicije, koji tvrde da nije po poslovniku niti je na dnevnom redu da danas govori ministar odbrane.

Krapović je kazao je da nije tačna izjava lidera GP URA Dritana Abazovića da planira da dovede na čelo vojske partijski kadar, te da je upravo Abazović to odradio.

"Abazović se svrstao sa zajedno sa Peđom Boškovićem i Milom Đukanovićem u ocjenama rada Ministarstva odbrane“, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović na današnjoj sjednici Skupštine.

Krapović je kazao da se Abazović nakon mjesec i pet dana od formiranja njegove vlade, u kancelariji NVO u Podgorici, dogovorili sa Milom Đukanovićem smjenu generala Đurovića i postavljanje generala Lazarevića na čelo Vosjke, i danas meni pričate o političkom uticaju na vojsku“, rekao je Krapović.

Abazović je na to odgovorio da ministar može da smijeni načelnika Generalštaba vojske - ali u skladu sa zakonom.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč kazala je da kad god sjednicom predsjedava Zdenka Popović, u Skupštini je vandredno stanje. Tražila je pauzu u ime poslaničkog kluba DPS, što je i odobreno.

Popović: Rakočević mi prijeti povišenim tonom, izričem mu opomenu

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović izrekla je danas u Skupštini opomenu poslaniku DPS Nikoli Rakočeviću.

Tokom izlaganja Rakočevića, Popović je isključila mikrofon poslaniku DPS-a, a on je zatražio od Popović da ga ponovo uključi, što ona nije uradila.

"Pričali ste tri minuta i 30 sekundi i nemojte da vičete. Obavještavam crnogorsku javnost o neprimjerenom i nekulturnom ponašanju Rakočevića, koji mi prijeti povišenim tonom, izričem mu opomenu”, kazala je potpredsjednica i dala pauzu od 10 minuta.