Politika

KAROSO: CRNA GORA JE PREDVODNIK U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Autor Anđela Vukčević

Karoso je rekao da Portugal snažno podržava članstvo Crne Gore u EU.

Izvor: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović razgovarao je danas s novoimenovanim ambasadorom Portugala u Crnoj Gori Žozeom Rui Valešom Karosom i poželio mu uspješan rad.
On je ovom prilikom ponovio da evropska integracija predstavlja prioritetni spoljnopolitički cilj Crne Gore i ocijenio da bi članstvo Crne Gore do 2028. godine imalo veliki uticaj i na region Zapadnog Balkana, zemlje kandidate, ali i na kredibilitet same Evropske unije. U tom smislu, izrazio je nadu da će Portugal nastaviti da promoviše Crnu Goru kao uspješnu priču i da podržava njenu evropsku budućnost.
Ambasador Karoso zahvalio se potpredsjedniku Vlade na prijemu i naglasio snažnu podršku svoje zemlje članstvu Crne Gore u EU. Istakao je da je Crna Gora predvodnik u evropskim integracijama i da zaslužuje da što prije zauzme mjesto koje joj pripada u evropskoj porodici naroda. Naveo je da je u trenutnom geopolitičkom momentu Evropskoj uniji potrebna uspješna priča i uzor na koji će se druge zemlje kandidati za članstvo ugledati, i da to definitivno može biti Crna Gora.
Takođe je istakao velike benefite koje evropske integracije imaju na jačanje bilateralnih odnosa među državama članicama.
Sagovornici su se saglasili da postoji zainteresovanost za dalje produbljivanje bilateralnih odnosa između dvije zemlje, i to ne samo u smislu jačanja političkog dijaloga, nego i u brojnim drugim