Politika

KRAPOVIĆ: NEISTINITE TVRDNJE ABAZOVIĆA OKO NABAVKE DVA VOJNA BRODA, CILJ JE DA SE PROJEKAT KOMPROMITUJE

Izvor Vijesti

Krapović je danas sazvao konferenciju za medije zbog, kako kaže, Abazovićevih optužbi na njegov račun.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da optužbe od strane predsjednika i poslanika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, ali i "jednog dijela medija", imaju za cilj da se osujeti projekat nabavke patrolnih brodova potrebe Mornarice Vojske Crne Gore.

Krapović je danas sazvao konferenciju za medije zbog, kako kaže, Abazovićevih optužbi na njegov račun.

"Parlament je odlučio da to odloži, ali težina optužbi je zahtijevala od mene da već danas sazovem pres. Optužbe od strane Abazovića, ali i jednog dijela medija imaju za cilj da se ovaj projekat nabavke patrolnih brodova osujeti. Optužbe za korupciju su optužbe i za crnogorsku i za francusku stranu, jer firma od koje nabavljamo je u većinskom vlasništvu (62 odsto) francuske vlade", rekao je Krapović novinarima.

Osvrnuo se na Abazovićeve optužbe i riječi da će neko da se "ugradi" 19 miliona i zahtjev da se iznese ime poljske kompanije koja je navodno posrednik.

"Ne postoji poljska firma koja je uključena u ovaj posao ili posreduje u njemu. To je notorna neistina, kako ima običaj Abazović. Te tvrdnje su zlonamjerne i vođene dnevnom politikom, po uzoru na njegove ideološke uzore DPS", rekao je Krapović.

Kaže da bi Abazović, "koji sve zna", trebalo da zna da je ministar unutrašnjih poslova u njegovoj Vladi Filip Adžić, koji je koordinirao Ministarstvom odbrane, ovlastio Krsta Perovića, tadašnjeg državnog sekretara u resoru odbrane, da formira komisiju koja ima zadatak da shodno ponudama tri firme napravi izvještaj o ponudama.

"Abazović je, u suštini, optužio Perovića i Adžića da su, na neki način, upravljali procesom pogrešno. Bio sam slobodan da kontaktiram Perovića, koji je ukazao da je jedna od najznačajnijih aktivnosti bila pokretanja procesa za nabavku novih plovila. Smatram da je komisija sačinila izvještaj profesionalno i da je kompanija Keršip dala najbolju ponudu", rekao je ministar.

Kaže da su a Francuskom vođeni razgovori preko atašea i da nije bilo firmi posrednika.

"Očekujem da se Abazović izvini u parlamentu. Jako je ružno da na ovakav način pokušate da kompromitujete državni projekat", kazao je on.

"Apropo cijene od 120 miliona eura, zahtjev za unošenje u budžet za 2024. te cifre je predložila 43. Vlada. Cijeli projekat je vodio pukovnik Vladan Martić, bivši direktor Direktorata za logistiku, koji je postavljen na to mjesto tokom koordinacije Adžića", dodao je Krapović.

Kaže da se Abazović svrstao na stranu "Peđe Boškovića i Dragana Samardžića". "Abazoviću ovo nije prvi put", rekao je.

Krapović se dotakao i pitanja načelnika Generalštaba VCG, brigadnog generala Zorana Lazarevića.

"Uoči formiranja 43. Vlada, Abazović i Đukanović su se sreli, a uslov predsjednika DPS-a je bio da se smijeni Đurović sa te pozicije i postavi Lazarević", rekao je.

Na pitanje novinara da li je zahtijevao sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi Lazarević bio smijenjen, Krapović je rekao da odluku o penzionisanju donosi Fond PIO, a ne Ministarstvo odbrane.

"Odluka da se smijeni Lazarević nije prihvaćena od strane Milatovića, on ima pravo na to, a građani će reći šta misli o tome", istakao je.

Odgovarajući na pitanje šta će se desiti ako predsjednik države Jakov Milatović ponovo bude protiv, Krapović je kazao da je Ministarstvo odbrane pokrenulo prestanak službe, a da neko kom je služba prestala mora biti razriješen.

Na pitanje novinara da li će, ukoliko se ipak Milatović ne saglasi, Vojska ostati bez komandujućeg, Krapović je kazao da u zakonu postoje jasno propisani mehanizmi kako se postupa u tom slučaju.

"Ja sam u Ministarstvu odbrane obezbijedio sve da lanac odbrane funkcioniše", saopštio je.

Krapović je, na pitanje novinara zašto je smjena Lazarevića uslovljena smjenom generacija, uzimajući u vidu da su u zemljama u regionu na mjestu načelnika Generalštaba ljudi bliski Lazareviću po godinama, odgovorio da je Lazarević godinu prije njegovog dolaska na čelo MO stekao uslov za penziju.

"Šta će da rade u Sloveniji, Makedoniji, Mozambiku - to je stvar tih država. Ukoliko ja donesem odluku, biće po sili zakona", kazao je.

Na pitanje koliko je logično da podmladi kadar, kad se vojnicima produžava radni vijek do 58 godine, on je kazao da se radi o zamisli koja još nije predložena.

On je dodao je poništio rješenje Adžića, ali ne rješenje o prestanku službe.