Politika

BORBA SE IZVINILA: NISMO DETALJNO PROČITALI TEKST "IZVJESNOG" IVANA MILOŠEVIĆA

Kažu da su svjesni da je tekst izazvao osude javnosti i da nije primjeren, ali da je "došlo do previda" i da je objavljen bez detaljnog čitanja.

Izvor: Unsplash

Portal Borba izvinio se javnosti i nosiocu liste Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u Podgorici Nerminu Abdiću zbog teksta koji je, kako su kazali, taj medij prenio, ali sa njim nemaju veze.

"Juče je na našem portalu u rubrici Drugi pišu objavljen tekst pod naslovom: 'Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice?'. S obzirom na to da se 'Borba' trudi da izađe u susret svima i objavi što je moguće više autorskih tekstova, nezavisno od toga kojoj političkoj, nacionalnoj ili vjerskoj grupaciji autori pripadaju, tako je došlo i do objavljivanja pomenutog teksta. Autor teksta je izvjesni Ivan Milošević, a gospodin Milošević nije naš redovni kolumnista i želimo da se ogradimo od njegovih stavova", navodi se u izvinjenju objavljenom na portalu.

Kažu da su svjesni da je tekst izazvao osude javnosti i da nije primjeren, ali da je "došlo do previda" i da je objavljen bez detaljnog čitanja.

"Zbog toga se izvinjavamo prvenstveno dr Nerminu Abdiću, a zatim i cijeloj crnogorskoj javnosti, odnosno svim građanima koji su se osjetili uvrijeđenim i prozvanim. Izvinjenjem pokazujemo veličinu za razliku od onih koji se nikad nijesu izvinili za šovinističke tekstove uperene protiv srpskog naroda. Mi smo uvijek spremni da priznamo grešku, zbog čega smo i uklonili sporni tekst", dodaju.

Ukazuju i da je na kraju teksta, "kao i u svim tekstovima u rubrici Drugi pišu", bila rečenica kojom se uvijek ograđuju od mišljenja/stavova autora.

"Inače, isti tekst je objavljen na portalu srpska24.net i to drugog septembra, ali to je prošlo neopaženo, pa je autor istog odlučio da proslijedi link istog našoj redakciji, radi objave", navodi Borba.

"Sve u svemu, hajka koja se digla zbog ove greške je opravdana, ali je simptomatično to što je uperena protiv našeg portala, a ne protiv autora spornog teksta, niti protiv portala na kojem je inicijalno objavljen. 'Borba' je medij preko kojeg građani mogu da se obrate crnogorskoj i regionalnoj javnosti, a propust koji je napravljen će nam poslužiti kao opomena i podsticaj da budemo još bolji. I na kraju, 'Borba' će nastaviti da bude slobodni medij koji će se truditi da svima obezbijedi prostora za iznošenje svojih stavova. Međutim, filtriranje tekstova za rubriku Drugi pišu ubuduće će biti rigoroznije", zaključuje taj medij.