Politika

MARKOVEC: EU SE SPREMA DA PRIHVATI CRNU GORU DO 2028. GODINE

Autor Anđela Vukčević

Zamjenik generalnog direktora Evropske službe za vanjske poslove Marko Markovec naglasio je da se Evropska unija sprema da prihvati nove članice do 2030. a u slučaju Crne Gore i 2028.

Izvor: Profimedia

Dugog dana Bledskog strateškog foruma, potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović učestvovao je na panelu pod nazivom „Evropa ujedinjena i slobodna: obnovljena posvećenost evropskoj bezbjednosti“.

Na panelu su takođe učestvovali i zamjenik generalnog direktora Evropske službe za vanjske poslove Marko Markovec, potpredsjednici Vlade za vanjske poslove Gruzije i Jermenije, Lasha Darsalia i Vahan Kostanyan, ministri za vanjske poslove Albanije i Sjeverne Makedonije, Igli Hasani i Timčo Mucunski, kao i specijalni izaslanik Francuske za rekonstrukciju Ukrajine Pjer Hilbron i prvi zamjenik predsjednika Komiteta za vanjske poslove
Parlamenta Ukrajine Hryhoriy Nemyria.

Panel je, navodi se iz Ministarstva za vanjske i evropske poslove, u najvećoj mjeri, bio posvećen temi proširenja EU i među panelistima su se čule pohvale napretka Crne Gore na evropskom putu, dok je specijalni izaslanik Francuske za Ukrajinu posebno pohvalio dobijanje IBAR-a i naglasio da Crna Gora predvodi proces proširenja EU.

U svom obraćanju Ivanović je kazao da je veoma zadovoljan rezultatima koje su crnogorske institucije postigle od oktobra 2023. u deblokadi sudstva i usvajanju evropske
legislative, što je rezultiralo i dobijanjem IBAR-a. Taj dogadjaj je od velikog značaja za Crnu Goru, ali i za EU, zemlje kandidate, kao i za sam proces proširenja, rekao je Ivanović, i dodao da je cilj da se u naredne tri godine zatvore sva pregovaračka poglavlja.

On je istakao da unutrašnja različita viđenja po nekim pitanjima nikako ne ugrožavaju evropski put Crne Gore, navodeći kao primjer da su svi evropski zakoni usvojeni jednoglasno u Parlamentu.

Ivanović je naglasio da Crna Gora sada ima nezavisne i transparentne institucije,
naročito u oblasti sudstva, i da vjeruje da će svoj posao obavljati ozbiljno i nepristrasno.
Takođe je rekao da je Crna Gora spremna da razgovara i riješi sva potencijalna otvorena pitanja sa susjedima u duhu jačanja regionalne saradnje i očuvanja dobrosusjedskih odnosa.

Dodao je da postoji opšti konsenzus među 27 članica Unije oko nove faze proširenja koji je
ranije nedostajao. Upitan da li bi bilo sljedećeg proširenja da nije bilo agresije Rusije na Ukrajinu, Markovec je odgovorio da bi bilo, i to u slučaju Crne Gore.
Ivanović je danas učestvovao, na poziv potpredsjednice Vlade i ministarke vanjskih i
evropskih poslova Slovenije Tanje Fajon, i na neformalnom sastanku ministra vanjskih poslova i
specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju.