Politika

RASPORED NA IZBORNOJ LISTI ES-A DOVEO DO OSIPANJA LIBERALNE PARTIJE U PODGORICI

Dvanaest članova koji su napustili Liberalnu partiju su napustili tu stranku prvenstveno, kako kažu, zbog nezadovoljstva rasporedom na listi Evropskog saveza u kojoj ta partija participira. To navode u saopštenju dostavljenom medijima.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

U najboljoj želji da crnogorsku javnost, a prije svega sve liberale u liberalke iz prve ruke informišemo o razlozima masovnog napuštanja partije koju smo osnovali u obavezi smo navesti nekoliko činjenica koje su bile preteško breme nepoštovanja osnovnih principa na kojima je sve ove godine opstajala ideja liberalizma u Crnoj Gori. Nema demokratije bez slobodnog pojedinca i poštovanja principa, od toga smo polazili i to nam je uvijek bila ideja vodilja u politici.

Razlog za našu reakciju je politika svršenog čina koja u LPCG nikad do ovoga puta nije zabilježena. Naime, bez ikakve najave ili poziva za učešće u pregovorima obaviješteni smo od predśednika partije Vatroslava Belana da je on sa svojim saradnicima počeo i završio pregovore o zastupljenosti sva tri subjekta na koalicionoj listi i da su dogovorili da Liberalna partija na toj listi ima svog prvog predstavnika tek na 5. mjestu.

Argument da će na ovaj način LPCG dobijati trećinu prihoda koju Savez bude primao po osnovu broja odbornika u gradskom parlamentu Podgorice i da zbog toga žrtvuje svoju poziciju na listi za nas iskrene liberalke i liberale je bio je skandalozan i neprihvatljiv.

Ako govorimo o ravnopravnosti partnera iz Saveza onda je logika da sva tri predstavnika moraju imati svog predstavnika na jednom od prva tri mjesta na listi, a ostala mjesta dogovarati u skladu sa unaprijed preciziranim kriterijima.

Nažalost od toga nije bilo ništa, već je rukovodstvo partije pregovaralo bez našeg znanja i nama iza leđa te donijelo odluku o prihvatanju rasporeda na listi bez saglasnosti Odbora Glavnog grada Podgorica na koji se ta lista direktno i odnosi.

To što je rukovodstvo partije uradilo toga dana je presedan jer se od osnivanja Liberalne partije nikad nije ni pokušalo, a kamoli desilo, da se na ovakav autokratski i autoritaran način odlučuje o jednom Odboru bez njegovog učešća.

Sve ovo predstavlja gest neliberalizma koji jasno ne može biti karakteristika ni jedne prave liberalne partije na planeti. Ovo je ogoljeni autoritarizam kojem je naše društvo izgleda postalo sklono i u okviru same Liberalne partije. Naši ključni argumenti su da 5. mjesto na koalicionoj listi apsolutno ne garantuje Liberalnoj partiji parlamentarni status, već da u ovako ponižavajućem odnosu Liberalna partija u Podgorici definitivno postaje vanparlamentarna stranka i to poslije 15 godina kontinuiranog parlamentarnog statusa a što je skoro preko 30 godina od punog kontinuiteta u kojem su podgorički liberali imali svoje predstavnike u Skupštini Glavnog grada.

Pored toga, Liberalna partija odnosno Odbor Glavnog grada LPCG gubi kancelarije u najurbanijem dijelu Podgorice koje je koristila preko devet godina u kontinuitetu i u čije opremanje je uložen veliki novac. Neprihvatljivo nam je da ovako bez konsultacija sa Odborom Glavnog grada bilo ko donese odluku koja se tiče liberala u Glavnom gradu i dodatno da se na ovaj način ugasi Odbor u Podgorici.

Kako bi izrazili svoj stav Odbor Glavnog grada je u neđelju 18. avgusta održao śednicu na kojoj je usvojen prijedlog predśednika Odbora Jovana Rabrenovića da se od koalicionih partnera jasno traži da Liberalna partija u Podgorici na zajedničkoj koalicionoj listi Evropskog saveza dobije, makar, treće mjesto odnosno jedno od prva tri mjesta u suprotnom naš Odbor neće učestvovati u Evropskom savezu, te će ovakav savez smatrati raskinutim. Svoju odluku smo u pisanoj formi uz detaljno obrazloženje saopštili i članovima Glavnog Odbora i nosiocu liste Evropskog saveza očekujući da će makar ovo tijelo imati više razumijevanja za problem koji imamo.

Svi članovi Glavnog Odbora iz Podgorice jednoglasno su podržali naš stav o budućnosti liberala u Podgorici. Međutim Glavni Odbor na śednici koju je održao donosi odluku da raspusti Opštinski Odbor LPCG u Podgorici jer nijesmo zamijenili članske karte novim. Apsurd na nivou crnog humora.

Kako samo cijeli jedan Odbor i njegov predśednik sve dok se ne suptostaviše apsolutizmu predśednika i njegovih saradnika bijahu legitimni predstavnici Podgoričkih liberala, a u trenutku kad saopštiše stav da ne žele biti grobari LP u Podgorici postadoše nelegitimni?

Krajnje je bilo neprimjereno da koalicionim sporazumom Liberalna partija trampi svoj parlamentarni status, a time i kancelarije za rad, za trećinu prihoda iz lokalnog parlamenta koje će Savez prihodovati. Da smo na to sve još pristali onda i ne bi zasluživali da budemo liberalke i liberali.

Prvenstveno smo se vodili interesima liberalne partije a nikad i ni za kakve pare svojim ličnim. Ako je nekome bila namjera da na ovaj način ugasi praktično i liberale u Podgorici mora znati da u tome nije uspio jer ćemo uraditi sve da sačuvamo ideju liberalizma koja krasi crnogorsku političku scenu.

Jovana Drobnjak odbornica LPCG u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Jovan Rabrenović, Jovo Rabrenović, Vladimir Brnović, Snežana Lakić, Anka Boljević, Velibor Šaban, Vesko Roganović, Jovana Došljak, Suzana Vukotić, Boris Sredanović, Dragan F. Perković.