Politika

PODJELA MJESTA NA IZBORNIM LISTAMA PES-a I DEMOKRATA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Pokret Evropa sad (PES) i Demokrate dogovorili su kasno sinoć način raspodjele mjesta na zajedničkim koalicionim listama za izbore u Podgorici, Kotoru i Budvi - saznaju nezvanično "Vijesti".

Izvor: Pokret Evropa sad

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", dogovoreno je da prvih šest mjesta na listi za podgoričke izbore bude podijeljeno pola-pola (tri mjesta PES-u, tri Demokratama), a prvih deset, odnosno dvadeset u odnosu 60 prema 40 odsto u korist PES-a.

To znači da bi, u slučaju da koaliciona lista osvoji 10 mandata, PES Milojka Spajića dobio šest, a Demokrate Alekse Bečića četiri. U slučaju osvajanja 20 mandata, PES bi dobio 12 mjesta u podgoričkom parlamentu, a Demokrate osam.

Kad je riječ o listi za kotorske izbore, PES će na njoj imati drugo mjesto, odnosno ukupno četiri u prvih 14, a Demokrate nosica liste i ukupno 10 mjesta.

Što se tiče liste za izbore u Budvi, prva četiri odbornička kandidata biće podijeljena naizmjenično (jedno mjesto ide PES-u, drugo Demokratama), a u prvih deset biće odnos 70 prema 30 odsto u korist Bečićeve stranke.

PES i Demokrate dogovorili su sinoć predizbornu saradnju na izborima u glavnom gradu i dvije primorske opštine.

Nosilac liste njihove koalicije u Podgorici biće ministar energetike i šef odbora PES-a u glavnom gradu Saša Mujović. Izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar.

"Vijesti" su sinoć objavile da bi listu na izborima u Budvi najvjerovatnije trebalo da predvodi potpredsjednica Demokrata Dragana Kaženegra Stanišić, dok bi listu na biralištima u Kotoru trebalo da nosi čelnik te opštine i visoki funkcioner Demokrata Vladimir Jokić.

Izbori u Kotoru biće održani kad i u Podgorici - 29. septembra, dok su oni u Budvi raspisani za 17. novembar.