Politika

RAKČEVIĆ KANDIDAT PZPG, GP, URA I PZP-A ZA GRADONAČELNIKA PODGORICE

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Predsjednik će danas u podne, s liderom GP URA Dritanom Abazovićem, visokim funkiconerom te partije Lukom Rakčevićem i kandidatkinjom za odbornicu Nađom Ljiljanić, predstaviti listu "Za bolju Podgoricu - Jakov Milatović"

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Pokretu za Podgoricu (PzPG), bliskom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, trebalo bi da pripadne tri petine (60 odsto) mjesta na listi koju za predstojeće izbore u glavnom gradu okuplja šef države, malo više od trećine (35 odsto) trebalo bi da dobije Građanski pokret (GP) URA, a ostatak (pet odsto) Pokret za promjene (PzP) - saznaju nezvanično "Vijesti".

Predsjednik će danas u podne, s liderom GP URA Dritanom Abazovićem, visokim funkiconerom te partije Lukom Rakčevićem i kandidatkinjom za odbornicu Nađom Ljiljanić, predstaviti listu "Za bolju Podgoricu - Jakov Milatović", koja će nastupiti na izborima zakazanim za 29. septembar. Nju će, kako je navedeno u najavi, predvoditi Rakčević.

"Vijesti" saznaju nezvanično da bi u vrhu liste, u ime GP URA, trebalo, između ostalih, da budu odbornica i potpredsjednica te stranke Milena Vuković, poslanica GP URA i bivša ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić, predsjednik Foruma mladih te stranke Stefan Vukmanović, odbornik i član Predsjedništva GP URA Miodrag Đuranović...

Kad je riječ o PzPG, njih bi u vrhu liste, prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", trebalo da predstavljaju Nađa Ljiljanić, sekretar za finansije Glavnog grada Balša Špadijer, odbornik PzPG Dragutin Vučinić...

Što se tiče PzP-a, na listi bi u ime te partije, prema saznanjima "Vijesti", trebalo da bude i odbornica Anika Bajić.

PzPG, koji je blizak Milatoviću, nastao je raskolom u Pokretu Evropa sad (PES). Milatović je krajem februara napustio tu stranku, čiji je bio jedan od osnivača, rekavši da je dotadašnji način rada PES-a suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu prilikom njegovog stvaranja. On je bio drugi čovjek (zamjenik predsjednika) te partije, koju je s premijerom Milojkom Spajićem napravio prije dvije godine i koja je za to vrijeme pobijedila na predsjedničkim i parlamentarnim izborima i preuzela vlast u nekoliko gradova, uključujući i Podgoricu.

Milatović je u više navrata nakon izlaska iz PES-a, na pitanje medija planira li da oformi stranku, odgovarao riječima da je trenutno Crna Gora njegova partija, ali da, ako "demokratski procesi to budu zahtijevali" od njega, neće bježati od "te odgovornosti".

Nedavno je, međutim, poručio da kao "odgovoran političar, kao rođeni Podgoričanin, koji je životno vezan za grad", ne može da sa strane posmatra "razbijanje nade u promjene".

"Zato imam odgovornost da budem uključen u izborni proces u Podgorici. Uskoro ću obavijestiti javnost na koji način. To je moj grad. Tu sam rođen. Tu sam odrastao. Tu su mi rođena djeca. Tu želim da nastavim da živim", naveo je.

Iako za sedam dana ističe rok za predaju izbornih lista, zasad je taj posao obavila samo Stranka evropskog progresa (SEP) bivšeg premijera Duška Markovića, čija je lista potvrđena sinoć. Dio ostalih partija definisao je u kom će aranžmanu na birališta, dok dio još vijeća o tome.