Politika

MILOVIĆ DANAS PREDSTAVLJA LISTU ZA PODGORICU! U VLADAJUĆOJ VEĆINI JOŠ NE ZNAJU KAKO ĆE NASTUPITI

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Činioci vlasti na državnom nivou još nijesu odlučili kako će nastupiti na izborima u Podgorici 29. septembra, a neki od njih i dalje zagovaraju široku koaliciju koja bi uključila sve partije parlamentarne većine.

Izvor: Vlada Crne Gore

Izvor “Vijesti” iz parlamentarne većine kazao je juče da dogovora o zajedničkom nastupu još nema, što je indirektno rekao i premijer Milojko Spajić na konferenciji za novinare u srijedu.

Spajić je rekao da podgorički Odbor PES-a još nije Predsjedništvu predložio model nastupa na podgoričkim izborima.

“Ima više opcija, ali vidjećemo”, kazao je Spajić.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, PES razmatra tri opcije - samostalan nastup, koaliciju sa Demokratama i široku koaliciju koja bi uključivala partije parlamentare većine (Demokrate, Novu srpsku demokatiju, Demokratsku narodnu partiju, Socijalističku narodnu partiju, Bošnjačku stranku).

Šef Poslaničkog kluba NSD-a Dejan Đurović saopštio je u srijedu da parlamentarna većina, ‘’koja je ostala posvećena pobjedi ostvarenoj na sudbonosnim izborima 30. avgusta 2020. godine’’, a koja je danas oličena i u izvršnoj vlasti, treba da izađe zajedno na lokalnim izborima u Podgorici, kako pišu Vijesti.

U slučaju samostalnog nastupa u Podgorici, NSD i DNP će vjerovatno predvoditi šefica podgoričkog parlamenta Jelena Borovinić Bojović. Nosilac liste Demokrata u slučaju samostalnog nastupa biće aktuelni ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, dok će PES odlučiti između aktuelne gradonačelnice Olivere Injac i ministra energetike i šefa podgoričkog Odbora PES-a Saše Mujovića.

PES je na izborima prije dvije godine osvojio 13 mandata, a Demokrate (s koalicionim partnerima) šest.

Za sada je izvjesno da će na izborima samostalno nastupiti Demokratska partija socijalista (DPS), Evropski savez, Stranka evropskog progresa (SEP) nekadašnjeg premijera Duška Markovića, lista doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, pokret Naprijed bivšeg ministra pravde Marka Kovača, pokret Preokret i još neki manji politički subjekti. Moguće je da će na isti način nastupiti i BS.

I dalje traju pregovori o nastupu koalicije koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret (GP) URA i lokalni Pokret za promjene (PzP), u okviru političkog bloka koji okuplja šef države Jakov Milatović, a izvor iz Pokreta za Podgoricu rekao je da bi uskoro trebalo da se predstavi javnosti. Tu listu će vjerovatni predvoditi zamjenik gradonačelnice Podgorice i funkcioner GP URA Luka Rakčević. Izvor iz GP URA rekao je da bi njima trebalo da pripadne 65 odsto mjesta na izbornoj listi, a ostalima 35 odsto, što su predstavnici ostalih subjekata iz potencijalne koalicije negirali.

Milatović je u nedjelju za Dan potvrdio da će se uključiti u izborni proces u Podgorici “jer ne može da sa strane posmatra razbijanje nade u promjene”.

“Zato imam odgovornost da budem uključen u izborni proces u Podgorici. Uskoro ću obavijestiti javnost na koji način”, rekao je Milatović.

Svoju listu danas će predstaviti bivši ministar pravde i nekadašnji član PES-a Andrej Milović. Na njegovoj Podgoričkoj listi, kako saznaju ‘’Vijesti’’, biće Drago Đeković, kojeg je na predlog Milovića (dok je bio ministar), Vlada u februaru izabrala za v.d. generalnog direktora Direktorata za kapitalne, međunarodne i projekte iz fondova EU u Ministarstvu pravde.

Na Milovićevoj listi su i Jelena Brajković Stevović, Maja Gardašević (NVO “Diši” koja se bavi zaštitom i pravima onkoloških pacijenata), Nemanja Vukićević, Nikola Kovačević Kovo...

Listama Milovića, Kovača, koju će predvoditi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić, i Markovića ovo će biti prvi izlazak na birališta, “Preokret” je učestvovao na prethodnim izborima u Podgorici i još nekim opštinama, dok Evropski savez, čiju će listu nositi poslanik SD-a Boris Mugoša, prvi put u tom formatu nastupa u glavnom gradu, kako pišu Vijesti.

Rok za podnošenje lista za izbore u Podgorici ističe 3. septembra u ponoć.