Politika

NA IZBORIMA U GUSINJU ĆE UČESTVOVATI ŠEST LISTA! Još uvjek nisu predate

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Izborne liste i prikupljene potpise podrške moguće je predati još danas jer rok ističe u ponoć.

Izvor: Opštinagusinje.me

Na lokalnim izborima u Gusinju 15. septembra najvjerovatnije će učestvovati šest lista, dvije koalicione i četiri samostalne, a svi učesnici će danas predati kandidaturu, potvrđeno je “Vijestima” iz više lokalnih odbora političkih partija koje djeluju u toj opštini.

Prije nešto više od dvije sedmice, izlazak na izbore su najavili Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP) koje će nastupiti u predizbornoj koaliciji, dok su zajednički nastup nastup juče obznanile i članice Albanskog foruma (AF) i Demokratske unije Albanaca (DUA). Te stranke čine i vladajuću većinu u Gusinju.

Takođe, prilikom predstavljanja Bošnjačkog demokratskog pokreta (BDP), rečeno je da će učestvovati na ovim izborima, ali kao grupa građana, jer nisu u mogćnosti da završe proces registracije stranke do isteka roka za predaju lista.

Iz ove partije u formiranju, rekli su “Vijestima” da će se danas izjasniti o načinu izlaska, ali da će “najvjerovatnije ići samostalno”.

Osim njih, i Demokratska partija socijalista (DPS) bi trebalo danas da preda listu za predstojeće izbore. Na pitanje da li će izaći sami ili u koaliciji, “Vijestima” su dali identičan odgovor kao i BDP.

Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokrate, pregovarale su o zajedničkom nastupu, ali do dogovora nije došlo, pa će i jedni i drugi nastupiti samostalno, rekli su izvori “Vijesti”.

Partija koju predvodi Vladimir Joković u gusinjskom parlamentu ima jednog odbornika. Sa druge strane, Demokrate nastupaju prvi put, a predvodi ih donedavni funkcioner BS i potpredsjednik Skupštine Opštine Mesud Čekić.

Konačnu riječ o nastupu na lokalnim izborima u ove dvije stranke imaju njihove centrale.

Izvor “Vijesti” je rekao da se u Opštinskoj izbornoj komisiji za nastup na izborima interesovali i “nezadovoljni članovi albanskih partija”, koji bi mogli sastaviti svoju listu.

Izborne liste i prikupljene potpise podrške moguće je predati još danas jer rok ističe u ponoć. Za učešće na lokalnim izborima potrebno je prikupiti minimum 63 potpisa birača.

Na prethodnih izborima, koji su održani zajedno sa parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, DPS je osvojio jedanaest mandata, koalicija albanskih partija “Albanci zajedno za Gusinje” (Albanska alternativa, DUA i Demokatski savez Albanaca) i SD po sedam, BS tri, a SDP i SNP po jedan.

Vlast u Gusinju su formirali DPS, koalicija albanskih partija i BS. Za predsjednicu opštine tom prilikom je izabrana Anela Čekić (DPS), dok je pozicija šefa lokalnog parlamenta pripala Bujaru Hasanđekaju iz koalicije albanskih partija.

Ipak, u septembru prošle godine došlo je do političke krize u toj opštini nakon što je Čekić smijenila dva sekretara iz BS.

Iz partije Ervina Ibrahimovića su zbog toga pokrenuli inicijativu za smjenu šefice opštine, koju su potpisala dva od tri odbornika te stranke, sedam odbornika Albanske koalicije, kao i šest od sedam odbornika SD-a, tri odbornika koja su u lokalni parlament ušla sa liste DPS-a, te po jedan SDP-a i SNP-a.

Jedna od troje lokalnih parlamentaraca DPS-a koji su potpisali inicijativu, Harisa Laličić, prije toga je napustila partiju i nastupala kao nezavisna odbornica, dok su drugo dvoje Adis Pirović i Samira Radončić Šaljanin isključeni iz svih organa partije, jer su “postupali suprotno Statutu, principima i interesima partije”.

Uoči sjednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o njenom razrješenju, Čekić je podnijela ostavku na funkciju predsjednice opštine, a DPS je pokušao da napravi dogovor sa tada opozicionim SD-om, te da se za prvog čovjeka Gusinja izabere biznismen Refik Refko Radončić koji je to odbio.

Nakon ostavke Čekić, novi šef opštine postao je Sanel Balić iz BS-a, dok je najjača opozicona stranka na državnom nivou to postala i u Gusinju.