Politika

MANDIĆ: Savjet za odbranu i bezbjednost da odlučuje većinom glasova

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Šef parlamenta Andrija Mandić predložio je da Savjet za odbranu i bezbjednost više ne odlučuje jednoglasno

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Šef parlamenta Andrija Mandić predložio je da Savjet za odbranu i bezbjednost više ne odlučuje jednoglasno, konsenzusom trojice članova, nego većinom glasova, kako pišu Vijesti.

Mandić je to prekjuče saopštio “Vijestima”, kazavši da je formalno predložio izmjenu Poslovnika o radu vrhovne komande, u dijelu odlučivanja. Međutim, nije odgovorio na pitanje lista zašto traži tu promjenu, koju javno obznanjuje u danima kraha još jednog pokušaja održavanja sjednice tog tijela koje ne zasjeda duže od pola godine zbog nemogućnosti dogovora njegovih članova.

Predsjednik Skupštine je napomenuo da se izmjena Poslovnika mora, odnosno može donijeti samo konsenzusom (članova Savjeta).

“Mislim da drugi članovi Savjeta - predsjednik države i predsjednik Vlade, o tom pitanju nemaju sopstvenu inicijativu, ali ja sam tražio da se odrede u odnosu na moj predlog i bilo bi mi veoma drago kad bi ga podržali”, poručio je Mandić.

Iako je čelnik zakonodavnog doma kazao da je predlog formalizovan, iz kabineta šefa države Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića tvrde da to nije slučaj i da stoga ne mogu da se izjasne o toj ideji.

“Da bi predsjednik države mogao da se odredi o navedenom predlogu, potrebno je da isti bude dostavljen s obrazloženjem. Kad bude formalno dostavljen u tom obliku, predsjednik će zauzeti stav koji će javno saopštiti, kao i u svemu do sada”, saopštila je “Vijestima” Milatovićeva kancelarija za odnose s javnošću.

Spajićev kabinet naveo je da premijer nije zvanično upoznat “s intencijom nekog od članova Savjeta za pokretanje izmjene Poslovnika, koja se odnosi na način odlučivanja”, te dodao da prvi čovjek izvršne vlasti nije stavljao to pitanje na dnevni red.

“Za pitanja koja se odnose na ostale članove Savjeta, njihov rad i predloge - molimo da se obratite direktno njihovim kabinetima... Ponavljamo da premijer još uvijek nije zaprimio formalnu inicijativu, te će se o istom izjasniti po upoznavanju i na sjednici Savjeta”, rečeno je “Vijestima”.