Politika

VUKŠIĆ: NIJE TAČNO DA POSTOJI DOGOVOR O NOVOM DATUMU ODRŽAVANJA SJEDNICE SAVJETA ZA ODBRANU I BEZBJEDNOST

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Ministarstvo odbrane juče je, reagovalo, saopštivši da njihov čelnik Dragan Krapović nije slao apele Spajiću u vezi Savjeta, već, u skladu sa svojim nadležnostima, dopise svim članovima tog tijela.

Izvor: Vlada Crne Gore

Nije tačno da postoji dogovor o novom datumu održavanja sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost, rekao je juče “Vijestima” savjetnik šefa države za pitanja bezbjednosti Dejan Vukšić.

Premijer Milojko Spajić obavijestio je prekjuče predsjednika Crne Gore i Savjeta Jakova Milatovića da, “zbog unaprijed preuzetih obaveza”, ne može da dođe na sjednicu vrhovne komande koja je zakazana za utorak, 20. avgusta, i u tom dopisu predložio da se ona održi nakon 25. avgusta.

“Prema sadašnjem dogovoru sjednica Savjeta održaće se nakon 25. avgusta, a Kabinet predsjednika Vlade pravovremeno će javnost izvijestiti o ovoj aktivnosti premijera”, navodi se u jučerašnjem dopisu Spajićevog kabineta, kojim su reagovali na pisanje lista “Dan”.

Međutim, Spajićev kabinet u odgovoru “Vijestima” nije pomenuo dogovor o tome kad će biti održana sjednica. Saopštili da nju zakazuje predsjednik nakon usaglašavanja termina s druga dva člana Savjeta, što, tvrde, nije bio slučaj prilikom zakazivanja sjednice za 20. avgust.

“Tim povodom sekretar Savjeta obaviješten je da će u naznačenom terminu premijer zbog porodičnih obaveza boraviti u Pljevljima. Kako je predsjednik Vlade više puta predlagao termine u prethodnom periodu, koji nažalost nijesu bili odgovarajući, on će članovima Savjeta predložiti nove termine, u uvjerenju da će se sjednica održati u najskorijem roku”, poručili su.

Vukšić je kazao “Vijestima” da, s njihove strane, nije bilo razgovora sa Spajićem i njegovim saradnicima nakon premijerovog dopisa o nemogućnosti da dođe na sjednicu 20. avgusta, koju je Milatović zakazao početkom mjeseca.

“Nikakvog kontakta nije bilo od juče (prekjuče), kad smo obaviješteni da ne može doći na sjednicu. Nije mi jasno s kim se predsjednik Vlade dogovorio o tome, kad predsjednik države zakazuje sjednice”, naveo je Milatovićev savjetnik za bezbjednost i odbranu.

Premijerov kabinet saopštio je juče da je do otkazivanja prisustva sjednici može doći jedino kad je prethodno prihvaćen termin i potvrđeno prisustvo.

“Istina je da je premijer prethodno nudio nekoliko termina, između ostalog posljednji put je predložio da se sjednica Savjeta održi 2. avgusta - o čemu je javnost upoznata, ali taj termin nije bio odgovarajući pojedinim članovima Savjeta”, naveli su iz kabineta.

Dodaju da se sjednica Savjeta ne može zakazati bez saglasnosti članova tog tijela.

“Imajući u vidu da je predsjednik države, bez konsultacija, zakazao sjednicu za 20. avgust sekretar Savjeta je blagovremeno obaviješten da predsjednik Vlade istoj ne može prisustvovati, te je zatražen novi termin”.

Premijer je juče na mreži Iks, nakon što je objavljeno da je propalo održavanje sjednice vrhovne komande, podijelio objavu sa stranice “PES (Pokret Evropa sad) protiv lažnih vijesti” na kojoj je navedeno da “sjednica Savjeta nije zakazana jer bi za to trebala saglasnost sva tri člana”.

“Naznačenog dana premijer će boraviti u Pljevljima zbog neodložnih porodičnih obaveza, o čemu je na vrijeme informisan sekretar Savjeta”, piše u objavi te stranice.

Savjet za odbranu i bezbjednost nije se sastajao od početka februara, a nekoliko pokušaja zakazivanja sjednice propalo je zbog toga što, kako su tvrdili iz Milatovićeve kancelarije za odnose sa javnošću, Spajić nije mogao da uskladi svoje obaveze s datumima koje je predlagao predsjednik.

Iz Spajićevog kabineta su pak kazali početkom jula “Vijestima” da je, “u dinamičnom rasporedu” trojice članova Savjeta, komplikovano usaglasiti termine zasjedanja, i da je to jedan od razloga koji otežavaju zakazivanje i održavanje sjednica, kao i da je jednu sjednicu u maju otkazao Milatović.

“Vijesti” saznaju da je treći člana Savjeta, šef parlamenta Andrija Mandić, na svaki predloženi datum za održavanje zasjedanja odgovorio potvrdno.

Prema Poslovniku o radu Savjeta to tijelo odlučuje konsenzusom, tj. - jednoglasno. Savjet, prema Ustavu, donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore, analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u državi, postavlja, unapređuje i razrješava oficire vojske, predlaže parlamentu proglašenje ratnog i vanrednog stanja, kao i upotrebu vojske u međunarodnim snagama, te vrši druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.

Premijer Spajić trenutno boravi na odmoru na francuskoj rivijeri. Iz njegovog PES-a sinoć su saopštili da premijer nije koristio Vladin avion za potrebe godišnjeg odmora, već da je za Francusku putovao redovnom komercijalnom aviolinijom i ekonomskom klasom. Oni su dostavili i fotografije Spajićevih avionskih karata s putovanja do Francuske.

“Vijestima” su juče dostavljene fotografije i video snimci na kojima se vidi skupocjena vila “Le Mas de Maucon”, u kojoj, navodno premijer provodi odmor, ali i fotografije njega, njegove supruge i brata u plažnom baru, šetnji, kako izlaze iz restorana, šopingu... Neke od tih fotografija objavio je preksinoć uticajni korisnik društvene mreže Iks, uz tvrdnje da se pije šampanjac od preko 8.000 eura i pitanje - koliko košta smještaj u vili.

Iz PES-a su sinoć naveli da te tvrdnje “lako demantuju činjenice poput onih da je, kao što se vidi na danas (juče) objavljenim fotografijama Spajić bio u restoranu ‘Le Girelier’”. Kazali su da se na internetu može naći cjenovnik tog restorana, “u kojem su cijene paste tridesetak eura, a čaša šampanjca 20 eura”.

“... Jeftinije nego na mnogim mjestima u Crnoj Gori i regionu”, poručili su.

Ministarstvo odbrane juče je, reagovalo, saopštivši da njihov čelnik Dragan Krapović nije slao apele Spajiću u vezi Savjeta, već, u skladu sa svojim nadležnostima, dopise svim članovima tog tijela.

Milatovićev savjetnik Vukšić juče je rekao “Vijestima” da je Spajić nebrojeno puta do sada otkazao prisustvo Sjednici, “čak i uprkos apelima njegovog ministra odbrane”.

“Naime, u skladu s nadležnostima, aktima broj: 14-810/24-6434 od 24. 6. 2024. godine i 14-810/24-7820 od 30. 7. 2024. godine, ministar odbrane upoznao je članove Savjeta s potrebom što hitnijeg održavanja sjednice, kao i potpisivanja dostavljenih nacrta odluka. Na ponovljeni dopis od 30. jula, predsjednik Vlade iskazao je spremnost da se sjednica održi 2. avgusta, međutim ni tadašnja ministrova sugestija očigledno nije prihvaćena od strane sva tri člana Savjeta”, navode iz Ministarstva.

Kažu da su navedeni dopisi Krapovića, s kojima su upoznati Milatović, Mandić i Spajić imali za cilj da se članovi Savjeta, još jedanput, upoznaju sa potrebom za što hitnijim održavanjem sjednice, kao i potpisivanja dostavljenih nacrta odluka.

“Takođe, koristimo ovu priliku da upoznamo javnost i da je ministar odbrane dostavio članovima ukupno 96 nacrta odluka o postavljenjima, razrješenjima i unapređenjima oficira Vojske Crne Gore, od čega je predsjednik Vlade Spajić potpisao svih 96 odluka, predsjednik Skupštine Mandić 55, dok predsjednik Milatović, do sada, nije potpisao nijednu odluku dostavljenu na potpis”, tvrde oni, poručujući da zbog neodržavanja sjednica država Ministarstvo, kao i oficiri snose ogromne posljedice i štetu.