Politika

PROPALA SJEDNICA VRHOVNE KOMANDE! Spajić u Sen Tropeu?

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Savjet za odbranu i bezbjednost nije se sastajao od februara, a nekoliko pokušaja zakazivanja propalo je uglavnom zbog toga što premijer nije mogao da uskladi svoje druge obaveze sa datumima koje je predlagao predsjednik, kako tvrde iz Milatovićeve kancelarije za odnose

Izvor: Vlada Crne Gore

Premijer Milojko Spajić obavijestio je juče predsjednika države Jakova Milatovića da neće prisustvovati sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost zakazanoj za sljedeću sedmicu “zbog unaprijed preuzetih obaveza”, najvjerovatnije zato što je na odmoru u Francuskoj, saznaju “Vijesti”.

Milatović, koji je predsjednik tročlanog Savjeta, čiji je član i šef parlamenta Andrija Mandić, zakazao je prije desetak dana sjednicu za 20. avgust.

“Vijesti” saznaju da je Spajić u dopisu Milatoviću predložio da se sjednica održi nakon 25. avgusta.

Savjet za odbranu i bezbjednost nije se sastajao od februara, a nekoliko pokušaja zakazivanja propalo je uglavnom zbog toga što premijer nije mogao da uskladi svoje druge obaveze sa datumima koje je predlagao predsjednik, kako tvrde iz Milatovićeve kancelarije za odnose sa javnošću.

Iz Spajićevog kabineta rekli su početkom jula “Vijestima” da je, “u dinamičnom rasporedu” trojice članova Savjeta, komplikovano usaglasiti termine zasjedanja, i da je to jedan od razloga koji otežavaju zakazivanje i održavanje sjednica, kao i da jednu sjednicu u maju otkazao sam Milatović.

"Vijesti" saznaju da je Mandić na svaki predloženi datum za održavanje sjednice potvrdno odgovorio.

Izvori “Vijesti” tvrde da Spajić boravi sa suprugom i bratom u luksuznoj vili u mondenskom ljetovalištu Sen Trope na Azurnoj obali, gdje je navodno otputovao privatnim avionom iz Tivta 12. avgusta.

Spajić do objavljivanja ovog članka nije odgovorio da li je to tačno, kao ni da li je njegov odmor razlog što neće prisustvovati sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Iz odgovora Generalnog sekretarijata Vlade “Vijestima“, proizilazi da oni ne znaju gdje je tačno premijer, već kažu da je „na privatnom putovanju“ o kojem oni „nemaju podatke”.

“Imajući u vidu da u evidenciji Generalnog sekretarijata Vlade nemamo podatke o privatnom putovanju premijera, samim tim ne postoje ni registrovani troškovi tim povodom”, glasi odgovor GSV na pitanja lista gdje ljetuje premijer Milojko Spajić, kako je tamo otputovao i ko plaća troškove puta i smještaja. Listu su juče dostavljene fotografije i video snimci na kojima se vidi skupocjena vila Le Mas de Maucon, u kojoj navodno premijer provodi odmor, kao i Spajića, njegove supruge i brata u plažnom baru, šetnji, kako izlaze iz restorana, šopingu...

Neke od tih fotografija objavio je sinoć uticajni korisnik društvenie mreže Iks, uz tvrdnje da se pije šampanjac od preko 8.000 eura i pitanja koliko košta smještaj u vili.

Spajićevi politički protivnici optužuju ga da ne poštuje parlament i druge institucije, jer je više puta “zbog drugih obaveza” odbijao da se pojavi na sjednicama skupštinskih odbora radi kontrolnog saslušanja. Na primjer, Spajić je krajem juna otkazao prisustvo premijerskom satu, veče uoči održavanja, pravdajući to službenom posjetom Briselu, a na dan kada je trebalo da se održi sjednica parlamenta, snimljen je na plaži u Pržnu.

Savjetnik predsjednika za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić upitao je “neodgovornog” Spajića koji su to “prioritetni razlozi otkazivanja sjednice samo par dana prije zakazanog termina”

"Nakon što je premijer Spajić nebrojeno puta do sada otkazao prisustvo Sjednici savjeta za bezbjednost i odbranu, čak i uprkos apelima njegovog ministra odbrane da ‘usljed neodržavanja sjednice Savjeta, te samim tim nedonošenja odluka iz njegove nadležnosti, država Crna Gora, Ministarstvo odbrane, kao i oficiri VCG lično, snose ogromne posledice i štetu’, pitam se šta je još potrebno da se desi da taj čovjek bar jednom postupi odgovorno i u skladu sa dužnostima koje bi trebao da obavlja i koji su to prioritetni razlozi otkazivanja sjednice samo par dana prije zakazanog termina?!”, odgovor je Vukšića na zahtjev “Vijesti” Milatovićevom kabinetu da komentarišu otkazivanje sjednice Savjeta.

Prema Poslovniku o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost, njegovoj sjednici moraju joj prisustvovati svi članovi da bi se održala, a Savjet odlučuje jednoglasno.

Prema Ustavu, Savjet donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore, analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u državi, postavlja, unapređuje i razrješava oficire vojske, predlaže parlamentu proglašenje ratnog i vanrednog stanja, kao i upotrebu vojske u međunarodnim snagama, te vrši druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.

Iz Milatovićeve kancelarije za odnose s javnošću saopštili su u julu “Vijestima” da se sjednice sazivaju, po pravilu, pisanim pozivom, da se prilikom planiranja njihovog zakazivanja u obzir uzima datum koji odgovara svim članovima, i da se stoga pokušava uskladiti zajednički termin prije slanja dnevnog reda. Koordinaciju zakazivanja sjednice, dodaju, obavlja sekretar Savjeta, po instrukcijama kabineta šefa države.

Spajićev kabinet saopštio je 30. jula da će on sjutradan predložiti da se sjednica održi 2. avgusta.

Milatovićev kabinet je 6. avgusta obavijestio javnost da je predsjednik sjednicu zakazao za 20. avgust, a na dnevni red stavio Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore za 2023. godinu, Izvještaj o upotrebi jedinica, odnosno pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu za 2023. godinu i Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u vježbama ili obuci u inostranstvu ranga voda i višeg ranga u 2023. godini.

"Na sjednici će biti razmotren Prijedlog odluke o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastavu misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini. Savjet će razmatrati prijedloge odluka Ministarstva odbrane o postavljenjima, razrješenjima, imenovanjima i unaprjeđenjima oficira i oficirki Vojske, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju. “Ministar odbrane Dragan Krapović dostavio je Savjetu za odbranu i bezbjednost Prijedlog odluke o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastavu pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (European Union Military Assistance Mission Ukraine-EUMAM). Navedena misija uspostavljena je Odlukom Savjeta EU 2022. godine u cilju pomoći jačanja kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga, a sve aktivnosti misije realizuju se na tlu zemalja članica EU”.