Politika

NURKOVIĆ IZABRAN ZA ČETVRTOG POTPREDSJEDNIKA PARLAMENTA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Za izbor potpredsjednika potrebni su glasovi većine prisutnih poslanika.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Mirsad Nurković izabran je kasno večeras glasovima 48 predstavnika parlamentarne većine za četvrtog potpredsjednika Skupštine Crne Gore.

Za izbor potpredsjednika potrebni su glasovi većine prisutnih poslanika. U plenarnoj sali tokom glasanja nije bilo opozicionih predstavnika, koji su juče tokom skupštinske rasprave kritikovali izmjene Poslovnika kojima je omogućen izbor Nurkovića, poručujući, između ostalog, da je posrijedi samo "raspodjela fotelja" i "potreba da se nahrane gladna funkcionerska usta".

Prije izbora Nurkovića, vladajuća većina morala je da izmijeni Poslovnik najvišeg zakonodavnog doma i odluku o broju potpredsjednika, te da sačeka da izmjene stupe na snagu, odnosno da budu objavljene u Službenom listu. Izmjene Poslovnika objavljene su ranije večeras u Službenom listu, dok je odluka o broju potpredsjednika stupila na snagu odmah (izglasavanjem), a biće naknadno objavljena u listu.

Usvojenim izmjenama predviđeno je da se najviše dva potpredsjednika parlamenta mogu birati iz reda predstavnika manjinskih partija, umjesto jednog, što je do sada bio slučaj. Shodno tome, izmijenjena je i odluka aktuelnog saziva parlamenta da, umjesto utvrđena četiri potpredsjednička mjesta, ubuduće ima pet.

Te izmjene predložio je početkom avgusta dio šefova poslaničkih klubova skupštinske većine. U predlogu izmjena Poslovnika pisalo je da se one mogu pravno opravdati "potrebom za osiguranjem jednakih prava, promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem s međunarodnim standardima zaštite prava manjina".

"Pored toga, ova izmjena može doprinijeti većoj efikasnosti i inkluziji u radu Skupštine, omogućava bolju reprezentaciju specifičnih interesa manjina i doprinosi jačanju društvene kohezije", navedeno je u predlogu koji su potpisali poslanici Vasilije Čarapić (Pokret Evropa sad), Dejan Đurović (Nova srpska demokratija), Boris Bogdanović (Demokrate), Milan Knežević (Demokratska narodna partija), Bogdan Božović (Socijalistička narodna partija) i Nikola Camaj (Albanski forum).

Prema Poslovniku, broj potpredsjednika utvrđuje Skupština, na predlog njenog šefa. Osim dva iz manjinskih partija, najmanje jedan potpredsjednik bira se iz opozicije (na njen predlog) i najmanje jedan iz manje zastupljenog pola (žena).

Na čelu najvišeg zakonodavnog doma je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, a potpredsjednici su, osim Nurkovića, Zdenka Popović (Demokrate), Boris Pejović (Pokret Evropa sad) i Nikola Camaj.

Camaj je krajem jula izabran na funkciju iz reda manjinskih partija, pošto je skupštinska većina u maju usvojila izmjene Poslovnika prema kojima kandidata za potpredsjednika iz manjinskih stranaka može predložiti poslanik jedne od tih partija, klub poslanika tih stranaka ili manjinska partija. Do tada su to morali da učine svi poslanici manjinskih stranaka.

Opozicija još nije predlagala kandidata za potpredsjednika, ali su iz "Vijestima" iz najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS), i juče kazali da namjeravaju to da učine.