Politika

U PODGORICI NEĆE BITI VELIKIH KOALICIJA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Da je priča o velikoj koaliciji praktično završena nagovijestio je preksinoć čelnik DNP-a Milan Knežević rekavši na sjednici podgoričkog odbora partije da će oni nastupiti na izborima s “tradicionalnim koalicionim partnerima”.

Izvor: Vlada Crne Gore/ S. Matić

Šefica podgoričkog parlamenta Jelena Borovinić Bojović najvjerovatnije će predvoditi listu dijela partija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) i još nekoliko manjih prosrpskih stranaka na predstojećim vanrednim izborima u glavnom gradu, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Ti politički akteri trebalo bi da idu zajedno na birališta, pošto je izgledno da neće biti formirana velika koalicija koju bi činile vladajuće partije s državnog nivoa, što su zagovarali konstituenti bivšeg DF-a - Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP).

Više izvora “Vijesti” tvrdi da je gotovo sigurno da će Borovinić Bojović, nekadašnja ministarka zdravlja, biti na čelu liste saveza čija će okosnica biti bivši DF, dodajući da je u igri za nosioca bilo još nekoliko imena. Među njima su državni sekretar u Ministarstvu turizma Vuk Žižić i sekretar Sekretarijata za komunalne poslove u Podgorici Andrija Babović - obojica članovi NSD-a Andrije Mandića.

Jedan sagovornik “Vijesti” rekao je da je Žižić, sin pokojnog istaknutog crnogorskog političara i premijera Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Zorana Žižića, dobra opcija, ali da Borovinić Bojović kao nestranačka ličnost “ima bolji rejting” u glavnom gradu.

Ona je na prethodnim izborima u Podgorici, održanim u oktobru 2022. godine, takođe predvodila listu okupljenu oko nekadašnjeg DF-a, koja je nosila naziv “Za budućnost Podgorice” i koja je osvojila 11 mandata. U tom savezu bili su i Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Jugoslovenska komunistička partija. Prava i Slobodna trebalo bi da budu dio koalicije i za predstojeće izbore.

Da je priča o velikoj koaliciji praktično završena nagovijestio je preksinoć čelnik DNP-a Milan Knežević rekavši na sjednici podgoričkog odbora partije da će oni nastupiti na izborima s “tradicionalnim koalicionim partnerima”. Međutim, poručio je i da “ostaju otvoreni za najširu koaliciju koja bi branila rezultate iz 2022. godine kad je DPS ubjedljivo poražen”, ali da ne pristaju da budu “taoci borbe koja se odvija ovih dana u nekim strankama, a odnosi se na besmislenu trku ko će biti nosilac liste”.

Spekulisalo se da bi u velikoj koaliciji, osim bivšeg DF-a, mogli da budu Pokret Evropa sad (PES) i Demokrate, a eventualno i Socijalistička narodna partija (SNP) i Bošnjačka stranka (BS), koja je odnedavno dio državne vlasti. S BS-om, kako su “Vijesti” objavile u utorak, nije nije bilo pregovora o ulasku u neki koalicioni aranžman, dok su u SNP-u, prema nezvaničnim informacijama lista, očekivali razgovore s PES-om i Demokratama, ali da toga nije bilo i da sad čekuju dijalog s Mandićem i Kneževićem.

Izvor “Vijesti” iz PES-a rekao je juče da ta partija još nije odlučila u kom će aranžmanu na birališta, i da su opcije, osim široke koalicije koja je gotovo isključena, savez s Demokratama i samostalni nastup. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” pregovori PES-a i Demokrata su u toku. Demokrate su preksinoć, nakon sjednice njihovog podgoričkog odbora, saopštile da će, ako budu samostalno nastupali, nosilac liste biti ministar unutrašnjih poslova i njihov funkcioner Danilo Šaranović.

Sagovornik iz PES-a tvrdi da će, u slučaju da i oni budu sami izašli na izbore, nosilac liste biti ministar energetike i predsjednik podgoričkog odbora njihove stranke Saša Mujović ili dosadašnja gradonačelnica Podgorice i visoka funkcionerka PES-a Olivera Injac. “Vijesti” su, međutim, u više navrata objavile da Mujović ima najveće šanse da bude nosilac u slučaju samostalnog nastupa.

PES je na izborima prije dvije godine osvojio 13 mandata, a Demokrate (s koalicionim partnerima) šest.

Zasad je, kako su pisale “Vijesti”, izvjesno da će na izborima samostalno nastupiti Demokratska partija socijalista (DPS), Evropski savez, Stranka evropskog progresa, nekadašnjeg premijera Duška Markovića, lista doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, pokret “Naprijed” njegovog prethodnika na funkciji Marka Kovača, pokret “Preokret” i još neki manji politički subjekti. Moguće je da će na isti način nastupiti i BS.

Listama Milovića, Kovača - koju će predvoditi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić i Markovića ovo će biti prvi izlazak na birališta, “Preokret” je učestvovao na prethodnim izborima u Podgorici i još nekim opštinama, dok Evropski savez, čiju će listu nositi poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, prvi put u tom formatu nastupa u glavnom gradu.

S druge strane, u koaliciji bi na birališta trebalo da idu Pokret za Podgoricu i Građanski pokret (GP) URA, u okviru političkog bloka koji okuplja šef države Jakov Milatović. Tu listu bi trebalo da predvodi zamjenik gradonačelnice Podgorice i funkcioner GP URA Luka Rakčević.

Izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar, nakon što je nedavno glasovima odbornika opozicije, Milatoviću bliskog Pokreta za Podgoricu, GP URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) skraćen mandat lokalnom parlamentu. Odlazeću vlast u Podgorici čine PES, koalicija okupljena oko nekadašnjeg DF-a, Demokrate i GP URA.

Rok za podnošenje lista za izbore u Podgorici počinje da teče danas i trajaće do 3. septembra do ponoći.

DPS, partija koju bi na izborima trebalo da predvodi poslanik i šef njenog odbora u glavnom gradu Nermin Abdić, vaga između toga da li da na njihovoj listi budu uglavnom nova, odnosno javnosti manje poznata i nepoznata lica ili ona najprepoznatljivija iz državnog parlamenta.

Izvor iz te stranke rekao je da su u toj dilemi iz dva razloga.

“Prvo zato što, prema novom Zakonu o sprečavanju korupcije, može biti odlučeno da poslanici više ne mogu biti odbornici. Drugi razlog je to što je pitanje da li bi zbog cijele priče bilo bolje da se na izbore ide s novim ljudima”, rekao je sagovornik.

DPS je na prethodnim izborima u glavnom gradu nastupio u širokoj koaliciji sa SD-om, Socijaldemokratskom partijom, Liberalnom partijom (njih tri su fomirale Evropski savez), BS-om, Novom ljevicom, Građanskom inicijativom “21. maj” (najavili da neće učestvovati na ovim izborima u Podgorici) i Demokratskom romskom partijom.

Taj savez osvojio je najviše mandata na tim izborima - 24, ali je DPS izgubio vlast u Podgorici nakon gotovo četvrt vijeka.