Politika

PODRŽANA RAZVOJNA BANKA, ALI NE I NAČIN NA KOJI SE DONOSI PREDLOG ZAKONA

Autor Anđela Vukčević

Poslanik SD-a Boris Mugoša je saopštio da od 131 predloga zakona u ovom sazivu 40 odsto su predložili poslanici.

Izvor: MONDO

Poslanici su počeli raspravu o predlogu zakona o Razvojnoj banci koji su u skupštinsku proceduru predali poslanici Pokreta Evropa sad i na koji je Vlada danas dala pozitivno mišljenje.

Razvoja banka će se osnovati tako što će se ugasiti Investiciono-razvojni fond (IRF) i ona će preuzeti njegv kapital.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić je kazao da nakon 15 godina priče o Razvojnoj banci konačno rasravljamo o predlogu zakona o njoj.

"Razvojnu banku staramo tako što ćemo da transformišemo Investiciono-razvojni fond (IRF) koji više ne može da odgovori potrebama privrede. Razvojna banke će biti pokretač privrednog razvoja i nećee radi za sticanje profita već će finansirati projekata koji su od suštinskog značaja za našu ekonomiju. Ona će pomoći rad preduzeća, biće podrška mikro, malim i srednjim preduzećima Razvojana banka će oboravati povoljne kredite, finansiraće vitalne infrastrukturne projekte i osiguranje izvoza... IRF je do sada moga da finansira dio ovih prijekata, a komercijalne banke nijesu imale interes da finansiranju ove projekata", rekao je Čarapić u uvodnom obrazloženju.

On je pojasnio da za svoje obaveze će odgovarati imovinom, a međunarodne finansijske institucije mogu biti sigurne fa će Razvojna banka iza sebe imati uvijek državu.

"Sa Razvojnom bankom ne narušavamo konkurenciju na bankarskom tržištu, ona će preuzeti kapital IRF-a, a potom će postepeno preuzimati depozite iz drugih banaka bez narušavanja njihovog poslovanja", tvrdi Čarapić.

Dejan Đurović (DF) je kazao da je ovo jedan od najvažnijih zakona koji je trenutno u oblasti ekonomskog razvoja Crne Gore i ključni iskorak sa kreiranje pravnog okvira za formiranje državne finansijske institucije koja će biti jedan od stubova finansijskog razvoja i stavbilnosti.

"Cilj je da se ubrza rast ekonomije i podrška strateškim sektorima razvoja. Razvojna banka donosi niz prednosti u odnosu na IRF, a jedna od prednosti je širi spektar finansijskih instrumenata koje će banka ponudi po povoljnijim uslovima nego što to sada rade banke i iRF. Za razliku od IRF kome je fokus na razvoju malih, srednjih i velikih preduzeća Razvojna banka će podržati projekte od strateškog značaja kao što su energetika, digitalizacija i ekološki drživi razvoja. Do sada ovi sektori nisu podržani na valjani način i ovo će doprinijeti jačanju konkurentnosti naših preduzeća", ocijenio je Đurović, dodajući da će Razvoja banka podržati sektor MSP-u u nerazvijenim područjima čime ćemo smanjiti regionalne nejednakosti, a što nije radio IRF.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić je kazao da su za osnivanje Razvojne banke, ali ne na način nakoji to radi vladajuća većina.

"Zar premier nije osjetio potrebu da sjede sa privrednicima, udruženjem banaka, Centralnom bankom, poslanicima i da vidimo šta je dobro, a šta nije. Da li je način da neko kolegi Čarapiću u pet minuta da ovaj predlog zakona i da ga on podnese parlamentu.Tako funkcioniše ova Vlada od početka mandata. Ovako rješenje gurnuti poslaniku ili grupi poslanika da se bez javne raspave stavi u proceduru", istakao je Andđušić.

Prema njegovim riječima, ubijedili bi ga da je ovo dobar predlog da je napravljena jedna javnu raspravu gdje bi svi imali argumente za i protiv da se uđe u ovu priču.

"Vlada gura čitav niz lobističkih kontroverznih zakona u ruke poslanika da bi izbjegla javne rasprave", kazao je Ađušić.

On je dodao da će na kraju citirati predstavnika aktuelne vlasti iz redova Demokrata Đorđa Zenovića koji je nosilac liste za izbore u Budvi koji je poručio da je ova Vlada najgora u istoriji, te da je to najboli opis ove vlasti.

Čarapić mu je odgovorio da "javnu raspravu o razvojnoj banci imamo 15 godine" i da se kasni sa ovim zakonskim rješenje zbog čega se ovo ne radi na prečac.

"Mi nismo partija da puno pričamo nego da radimo ekspeditivno", poručio je Čarapić, dodajući da će Razvojnu banku kontrolisati Skupština i Centralna banka, Državna revizorska institucija, Vlada.

Anđela Vojinović (Demokrate) je kazala da podržavaju ideju osnivanja ove banke kroz transformaciju IRF-a i da je taj fond učestvovao u vom zakonskom rješenju.

"Crna Gora od zemalja u regionu uz Srbiju nema razvojnu banku. ova ideja je i dio našeg programa iz 2018.godine. Razvojna banka iza koje stoji država je pouzdan partner i omogućiće nam se grantovi za velike projekte iz evropskih fondova. Ovo će omogućii i kvalitetniju pdoršku MSP-u koju su kičma naše ekonomije", rekla je Vojinović, dodajući da će se uz pomoć razvojne banke postići ravnomjerni regionalni razvoj kroz finansiranje infrastrukturnih projekata.

Miloš Konatar (URA) je kazao da taj pokret podržava ideju za osnivanje Razvojne banke, ali da kako parlamentarna većina predlaže kako se ona osniva nikad se u svijetu to nije radilo.

"To dovoljno govori o procesu kako ovi ljudi planiraju da osnuju jednu od najvažnijih institucija u Crnoj Gori. Ovaj predlog zakona su pisali Vasilije Čarapić i kolege iz PES-a taman koliko sam ja plavi Šveđanin duge kose. postavljan se pitanje ko je pisao i za koga ovaj zakon i zašto se žuri", rekao je Konatar.

On je podsjetio da je u januaru 2021. godine aktuelni premijer Milojko Spajić koji je tada bio ministar finansija zaustavio formiranje Razvojne banke.

"Sada ovaj predlog zakona planira osnivanje institucije koji treba da trasi put Crne Gore. Spreman da se kladi da poslanici PES-a nisu ni pročitali ovaj zakon oni su ovo predložili, a ne Vlade jer bi onda morali da idemo na javnu raspravu i da se uključi stručna javnost", poručio je Konatar.

Čarapić mu je odgovorio da " mu ne može neko ko je predao zakon da će stanovi koštati 900 eura a da to ne piše u zakonu spočitavati bilo šta.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je saopštio da od 131 predloga zakona u ovom sazivu 40 odsto su predložili poslanici.

"Svaka čast, nijedan sa javnom raspravom a samo 15 odsto sa finnasijskom projekcijom. Predlažemo zakon o razvojnoj banci sa 82 člana, a ne znamo ko ga je pisao. Nikad se u istoriji ovog parlamanta nije desilo da poslanici potpišu ovako važan zakon bez javne rasprave. Nema mišljenje važnih institucija o ovom predlogu zakona, nego poslanici PES-a potpisali ovaj zakon koji ima milion rupa", kazao je Mugoša.

On je kazao je ovo klasična Vladina institucija, a ne razvojna banka.

"Kažete da Vlada pokriva gubitke Razvojne banke ali ne u skladu sa zakonom o državnoj pomoći što nije bio slučaj sa IRF-om. Razvojna banka nam je neophodna, a i ovako hibridna ovo je ludilo. Zato postavljam pitanje ko je ovo pisao. Rekao sam na Odboru za ekonomiju ako smo čekali 15 godine da čekamo još dva tri mjeseca da organizujemo tematsku sjednicu odbora. Nemojte paf, paf razvojnu banku" rekao je Mugoša.

Čarapić je kazao da "opet nije bitno što piše u predlogu zakona, nego što nema mišljenja Borisa Mugoše".

"Mi 15 godina čekamo mišljenje i bilo je potrebno da dođe PES da se predloži ovo rješenje. Zaboravili ste od demagogije šta je uloga poslanika u parlamentu. Uloga poslanika je i da predlaže zakona, a vi ste se oslanjali na Vladu", rekao je Čarapić, dodajući da neko ko bude u upravljačoj strukturu razvojne banke mora da ispuni iste uslove kao i neko ko je u komercijalno banci u upravljačkim institucijama.