Politika

USVOJENE IZMJENE POSLOVNIKA PARLAMENTA I IZMJENENE ODLUKE O BROJU POTPREDSJEDNIKA

Autor Anđela Vukčević

Tokom današnje rasprave, opozicija je kritikovala izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da se broj potpredsjednika parlamenta iz manjinskih partija poveća na dva

Izvor: MONDO/ Teodora Orlandić

Poslanici su danas, glasovima većine usvojili izmjene Poslovnika parlamenta i izmjene Odluke o broju potpredsjednika.

Opozicija, osim Adrijana Vuksanovića (HGI), nije prisustvovala glasanju.

Tokom današnje rasprave, opozicija je kritikovala izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da se broj potpredsjednika parlamenta iz manjinskih partija poveća na dva (do sada su imali pravo na jedno potpredsjedničko mjesto).

U predlogu izmjena Poslovnika piše da se one mogu pravno opravdati "potrebom za osiguranjem jednakih prava, promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem s međunarodnim standardima zaštite prava manjina".

Iz opozicije su ocijenili da je ovdje samo riječ o raspodjeli "fotelja", da je na sceni "bosnizacija Crne Gore" i da treba još povećati broj potpredsjednika, "jer će vjerovatno to trebati za Ruse, Ukrajince...".

"Okupili ste se oko fotelja, kolege. Vaš kohezioni faktor su fotelje – po dubini, visini i širini. Prećeralo se”, kazao je poslanik SD-a Boris Mugoša.

Rekao je da su građani mislili da nema gorih, "ali ima, i narod ih je dobio".

"Partije nemaju ekskluzivitet nad bilo kojim narodom...Građansko i nacionalno ne isključuje jedno drugo, ali građansko i nacionalističko je pakao za državu. Zato vas sve molim da vodimo računa i dobro izvagamo šta govorimo", poručio je tokom polemike sa potpredsjednikom Skupštine Nikolom Camajem (Albanski forum).

Camaj je odgovorio da su oni tako prepoznati i da samo predstavnik nacionalnih stranaka predstavlja manjine.

Poslanik Nove srpske demokratije NSD Jovan Vučurović pozdravio je predlog da se za potpredsjednika Skupštine izabere Mirsad Nurković iz BS-a.

“Mislim da će gospodin Nurković doprinijeti još boljem i kvalitetnijem radu našeg parlamenta”, rekao je Vučurović i dodao da ne vidi zašto bi nekome smetalo da još jedan potpredsjednik Skupštine bude predstavnik manjinskog naroda.

Šef Poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je parlamentarna većina mimo dogovora na Kolegijumu predsjednika organizovala današnju sjednicu parlamenta u saradnji sa Vladom.

Naveo je da je demokratije u očima parlamentarne većine prerasla u borbu za funkcije i privilegije.

"Stvar je jasna i očigledno je da ste izgubili kompas u potrebi da nahranite gladna funkcionerska usta”, rekao je Nikolić.

Jasmin Ćorović (BS) kazao je da izmjene Poslovnika vide kao ispravljanje nepravde koja je učinjena manjinskim narodima.

“To je demokratski iskorak koji uvažava činjenicu da u Crnoj Gori ima više manjinskih naroda”, rekao je.