Politika

DANAS SJEDNICA BUDVANSKOG PARLAMENTA ILI NOVI IZBORI

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Dvoipomjesečno tapkanje u mjestu od lokalnih izbora moglo bi biti prekinuto izborom predsjednika Skupštine opštine, čime bi se rok za izbor gradonačelnika produžio za još 30 dana.

Izvor: MONDO/Milica Mrvaljević

Iako Demokrate nisu nepoželjan koalicioni partner za formiranje vlasti ni za jednu političku partiju, izuzev Demokratske partije socijalista (DPS), izbor njihovog nosioca liste Đorđa Zenovića za šefa budvanskog parlamenta nije izvjestan.

Dvoipomjesečno tapkanje u mjestu od lokalnih izbora moglo bi biti prekinuto izborom predsjednika Skupštine opštine, čime bi se rok za izbor gradonačelnika produžio za još 30 dana.

Dva politička tabora nastala rascjepom nekadašnje jedinstvene koalicije koju je predvodio sada pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović, “Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj” i “ Budva naš grad - Nikola Jovanović”, nijesu obezbijedila većinu od 17 odbornika za konstituisanje vlasti.

Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović kazao je da je to bio razlog što su podnijeli inicijativu skupštinskoj službi da Zenović bude šef parlamenta, uz očekivanje da će dobiti podršku 26 odbornika, svih političkih partija koje su u proteklom periodu “svojatale” Demokrate kao sigurnog koalicionog partnera u budućoj vlasti.

Radović je pozvao najstarijeg odbornika, predsjedavajućeg SO Budva Sava Medigovića sa liste Budva naš grad da za danas, kada za to ističe rok, zakaže nastavak konstitutivne sjednice na čijem dnevnom redu bi se našla odluka o izboru Zenovića.

Mikijeljova lista i lista Pokreta Evropa sad prije 15 dana pozvale su Demokrate da predlože kandidata, koga će oni podržati za predsjendika Skupštine opštine. “Vijestima” je iz ove dvije partije rečeno da će staviti potpis na incijativu, a potom i glasati za izbor Zenovića, ukoliko bude zakazana sjednica.

Da bi se predlog o izboru Zenovića za predsjednika parlamenta sa 33 mjesta našao na dnevnom redu, treba da ga potpiše 11 odbornika. Za izbor mora da postoji natpolovična većina, odnosno najmanje 17 odbornika.

Mikijeljeva i Jovanovićeva lista imaju po devet odbornika, PES dva, Demokrate četiri, Građanski pokret URA i lista okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) po jednog odbornika, dok DPS ima sedam.

Lider lokalnog GP URA Blažo Rađenović kazao je da će se o predlogu za imenovanju Zenovića izjasniti na organima partije, kada budu zvanično pozvani na razgovor ili zvanično dobiju.

Na pitanje “Vijesti” da li će podržati predlog Demokrata, Jovanović i lider liste oko SDP Petar Odžić nijesu odgovorili.

Dva glasa nedostaju da Zenović bude izabran za predsjednika parlamenta.

Ukoliko do ponoći ne bude konstituisan parlament, predsjednik države Jakov Milatović će raspisati izbore.

Jovanović je prije nekoliko sedmica na TV Vijesti najavio da će otvoriti i pregovore sa DPS-om.

Do tih pregovora zvanično nije došlo, ali se spekuliše da su neformalni pregovori vođeni, te da je jedan od izlazaka iz krize bio i taj da se Odžić predloži za predsjednika SO Budva, za koji bi glasalo devet odbornika “Budva naš grad”, Odžić i sedam odbornika DPS. Navodno, DPS bi time dao manjinsku podršku za konstituisanje vlasti.

Međutim, takav scenario nije naišao na podršku dijela Jovanovićevih odbornika, ali ni u DPS- u to nijesu sa “oduševljenjem” prihvatili, ali su obje strane tvrdile da nikada nije bilo dogovora.

Izlazak iz krize su navodno predložili i lideri NSD i DNP Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su usmeno tražili od Jovanovića da se napravi vlast po modelu “2+2”, time što bi u prvom dvogodišnjem mandatu Mikijelj bio predsjednik Opštine. Navodno je uslov bio i da u vlasti budu Demokrate i URA.

O tom predlogu se prije dva dana razmatralo na sastanku liste “Budva naš grad”, ali bez konkretnog zaključka.

Mandić nije odgovorio na pitanje Vijesti da li su predložili ovakav model formiranja vlasti.

Možda ce vas zanimati