Politika

DPS PREDLAŽE SVOG POTPREDSJEDNIKA SKUPŠTINE

Izvor Vijesti

“Vrlo brzo ćemo predložiti potpredsjednika Skupštine”, kazao je Nikolić ne otkrivajući o kome je riječ.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Demokratska partija socijalista (DPS) predložiće kandidata za potpredsjednika Skupštine, mjesto koje im pripada kao najvećoj opozicionoj partiji.

To je “Vijestima” rekao šef Poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

“Vrlo brzo ćemo predložiti potpredsjednika Skupštine”, kazao je Nikolić ne otkrivajući o kome je riječ.

Prema Poslovniku Skupštine, najmanje jedan potpredsjednik bira se iz opozicije i iz reda manje zastupljenog pola i jedan iz manjinskih partija.

U skupštinskoj proceduri su izmjene Poslovnika, i, ako budu usvojene, povećaće se broj potpredsjednika iz manjinskih partija na dva. Izmjene Poslovniku su na dnevnom redu današnjeg vanrednog zasjedanja.

Izmjene Poslovnika juče je većinom glasova podržao Zakonodavni odbor, na predlog grupe poslanika parlamentarne većine.

U predlogu izmjena Poslovnika piše da se one mogu pravno opravdati “potrebom za osiguranjem jednakih prava, promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem s međunarodnim standardima zaštite prava manjina”.

“Pored toga, ova izmjena može doprinijeti većoj efikasnosti i inkluziji u radu Skupštine, omogućava bolju reprezentaciju specifičnih interesa manjina i doprinosi jačanju društvene kohezije”, piše u predlogu koji potpisuju poslanici Vasilije Čarapić (Pokret Evropa sad), Dejan Đurović (Nova srpska demokratija), Boris Bogdanović (Demokrate), Milan Knežević (Demokratska narodna partija), Bogdan Božović (Socijalistička narodna partija) i Nikola Camaj (Albanski forum).

Čarapić je juče na sjednici Odbora rekao da postoji dogovor unutar parlamentrane većine i time se pokazuje njihova snaga koja skoro ima dvotrećinsku podršku “koju niko do sada nije imao”.

“I tu snagu želimo da implementiramu i pošaljemo poruku da smo tu za velike stvari”, kazao je Čarapić odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Oskara Hutera “zašto najviše dva (potpredsjednika), zašto ne najviše četiri”.

Huter je kazao da je svima jasno da se radi o običnoj trgovini foteljama, “kako bi svi u tom vozu našli mjesto gdje da sjednu”.

Ako izmjene Poslovnika i Predlog o izmjeni odluke o broju potpredsjednika budu usvojeni u Skupštini, aktuelni saziv parlamenta bi, umjesto utvrđena četiri potpredsjednička mjesta, imao pet.