Politika

SUDSKI SAVJET UTVRDIO LISTU KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Sudski savjet utvrdio je danas listu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Na utvrđenoj listi kandidata su, kako je rečeno "Vijestima", svi prijavljeni - Valentina Pavličić, Ana Vuković, Vesna Vučković i Miodrag Pešić.

Sjednici je prisustvovao ministar pravde Bojan Božović, kako bi, kako su "Vijesti" juče objavile, približio stavove i razjasnio nejasnoće u vezi sa utvrđivanjem liste kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, pozicije koja je upražnjena od kraja 2020. godine.

Sudski savjet na elektronskoj sjednici prošle sedmice nije mogao da utvrdi listu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda jer su se sporili oko toga da li kandidatkinja Valentina Pavličić ispunjava uslove konkursa, kako pišu Vijesti.

Sporenje na elektronskoj sjednici nastalo je oko tumačenja člana 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, odnosno oko toga da li nekadašnja zastupnica države pred Evropskim sudom za ljudska prava ima 20 godina kumulativnog ili kontinuiranog staža kao sudija, tužilac, advokat, notar ili na nekim drugim pravnim poslovima...

Tumačenje jednog broja članova da Pavličić mora da ima kontinuirani staž na pravnim poslovima, razlog je zbog čega je to pitanje ostavljeno za redovnu sjednicu Sudskog savjeta.

Iz Ministarstva pravde su kazali da je izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojim se propisuju uslovi za izbor predsjednika Vrhovnog suda, omogućeno da na tu poziciju bude birana osoba koja nije sudija ili državni tužilac, a koja ima dvadesetogodišnje radno iskustvo na različitim pravnim poslovima, “koje se računa kumulativno”.