Politika

DEMOKRATE PREDLOŽILE ZENOVIĆA ZA PREDSJEDNIKA SO BUDVA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović kazao je da očekuje da će predlog potpisati predstavnici izbornih lista “Za budućnost Budve- Mladen Mikijelj”, “Budva naš grad – Nikola Jovanović”, ali i Pokret Evropa sad (PES), Građanski pokret URA i Socijaldemokratska partije.

Izvor: Demokrate

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore predao je jutros skupštinskoj službi predlog da njihov nosilac liste Đorđe Zenović bude predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva, kako pišu Vijesti.

Kako je kazao, poziv da podrže njihov predlog jedino nije upućen Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Radović je pozvao predsjedavajućeg SO Budva, najstarijeg odbornika Sava Medigovića da sjutra zakaže nastavak konstitutivne sjednice jer u ponoć ističe rok.

Ukoliko sjutra ne bude konstituisan parlament, odnosno ne bude izabran predsjednik SO, predsjednik države Jakov Milatović će ponovo raspisati izbore.

Radović je naglasio da ni nakon dva i po mjeseca od izbora nije konstituisana vlast.

“Odgovornost je na grupacijama koje su dobile najviše odborničkih mandata, liste koju je predvodio Mikijelj i liste koju je predvodio Jovanović, jer nijesu uspjele da se dogovore. I jedna i druga grupacija su tokom razgovora koji su se odvijali nedvosmisleno stavili do znanja da su Demokrate te sa kojima planiraju da formiraju vlast. Iz tog razloga jer ni jedna ni druga strana nisu obezbijedile 13 odbornika da sa naših četiri se formira vlast, mi smo se odlučili danas da predamo inicijativu. Očekujemo da će je lista gospodina Mikijelja i PES-a podržati i sada im se moram javno zahvaliti jer su još prije 15 dana rekli da bi podržali kandidata Demokratske Crne Gore. Takođe očekujem da će naš predlog potpisati i gospoda iz URE i SDP-a, a naravno i gospoda sa liste Jovanovića jer smo to mogli u proteklom periodu da čujemo u javnosti da kandidat Demokrata ne bi bio sporan”, kazao je Radović.

Ističe da odluka da predlože kandidata za predsjednika SO nije proizvod nikakvog političkog dogovora, koalicionog sporazuma ili trke za foteljama.

“Naša inicijativa je isključivo pokušaj da se pronađe model za formiranje većine u nekom narednom periodu, konstituiše parlament kako bi se riješile neke anomalije koje su u prethodnom periodu u našem gradu. Mi ćemo u toku dana vidjeti ko je potpisao inicijativu”, kazao je Radović i zaključio da jedino DPS-u nije upućen poziv da podrži inicijativu.

Da bi se predlog našao na dnevnom redu skupštinske sjednice, potrebno je da inicijativu podrži 11 odbornika, odnosno trećina. Da bi Zenović bio izglasan potrebno je da glasa 17 od 33 odbornika.

Lista koju je predvodio Mladen Mikijelj ima devet odbornika koliko i lista koju je predvodio Nikola Jovanović, Demokrate broje četiri, PES dva, a po jednog odbornika imaju URA i SDP.

Imajući u vidu da su Mikijelj i PES ranije uputili poziv Demokratama da predlože kandidata, za izbor Zenovića fale još dva odbornička glasa.