Politika

ČETIRI DANA DO PREDAJE LISTA ZA IZBORE U GLAVNOM GRADU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Izvor lista iz DPS-a rekao je da je njihova ideja da idu na birališta bez koalicionih partnera i da je izgledno da će ih u tom procesu predvoditi poslanik te partije i šef njenog podgoričkog odbora Nermin Abdić.

Izvor: MONDO

Demokratska partija socijalista (DPS) trebalo bi, kako trenutno stoje stvari, da nastupi samostalno na predstojećim vanrednim izborima u Podgorici, a na isti način bi na birališta u glavnom gradu mogla da izađe i Bošnjačka stranka (BS). S druge strane, još nije isključena mogućnost o formiranju velike koalicije vladajućih partija s državnog nivoa, koju bi predvodio neko iz Pokreta Evropa sad (PES) - saznaju nezvanično "Vijesti".

Izvor lista iz DPS-a rekao je da je njihova ideja da idu na birališta bez koalicionih partnera i da je izgledno da će ih u tom procesu predvoditi poslanik te partije i šef njenog podgoričkog odbora Nermin Abdić.

Sagovornik je plan da nastupe sami obrazložio riječima da BS, koja je nedavno postala dio državne vlasti, više nije na njihovom fonu, da su Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD) i Liberalna partija (LP) formirali Evropski savez, a da Demokratska unija Albanaca (DUA) ima simboličnu podršku u Podgorici, kako pišu Vijesti.

DPS je na prethodnim izborima u glavnom gradu, održanim u oktobru 2022. godine, nastupio u širokoj koaliciji s tim strankama i Novom ljevicom, Građanskom inicijativom "21. maj" i Demokratskom romskom partijom. Taj savez osvojio je najviše mandata na tim izborima - 24, ali je DPS izgubio vlast u Podgorici nakon gotovo četvrt vijeka.

Izvor iz DPS-a rekao je da je u podgoričkom odboru te partije u toku proces predlaganja kandidata za odbornike, dok je drugi sagovornik iz te stranke naveo da se lista kandidata šalje njihovom predsjedništvu na saglasnost, dodajući da na organima stranke još nisu razgovarali o nosiocu liste.

Kad je riječ o BS-u, "Vijesti" saznaju nezvanično da do sada s tom partijom nije bilo razgovora o ulasku u neki koalicioni aranžman, i da će stoga ona, ako se u međuvremeno nešto ne promijeni, takođe samostalno na birališta. U javnosti se spekuliše da bi BS navodno mogao u savez s PES-om i Demokratama.

Da bi BS nastupio samostalno s manjinskom izbornom listom (odnosno listom koja predstavlja manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu), potrebno je da prikupi 150 potpisa, a da bi ušao u podgorički parlament bilo bi mu potrebno, kako tvrdi izvor "Vijesti" iz te stranke, oko 1.700 glasova. BS je u Podgorici u junu prošle godine, na parlamentarnim izborima, osvojio 1.923 glasa.

Ta partija do sada nikad nije sama nastupala u glavnom gradu.

Zasad je izvjesno da bi na izborima u glavnom gradu samostalno trebalo da idu i lista doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, pokret "Naprijed" njegovog prethodnika na ministarskoj funkciji Marka Kovača, Stranka evropskog progresa nekadašnjeg premijera Duška Markovića, pokret "Preokret", Evropski savez, ali i još neki manji politički subjekti.

Listama Milovića, Kovača, koju će predvoditi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić, i Markovića ovo će biti prvi izlazak na birališta, "Preokret" je učestvovao na prethodnim izborima u Podgorici i još nekim opštinama, dok Evropski savez, čiju će listu nositi poslanik SD-a Boris Mugoša, prvi put u tom formatu nastupa u glavnom gradu.

S druge strane, u koaliciji bi na birališta trebalo da idu Pokret za Podgoricu i Građanski pokret (GP) URA, u okviru političkog bloka koji okuplja šef države Jakov Milatović. Tu listu bi trebalo da predvodi zamjenik gradonačelnice i funkcioner GP URA Luka Rakčević, kako pišu Vijesti.

Ostali politički akteri još ne znaju kako će na izbore. "Vijestima" su iz PES-a i Demokrata nezvanično, a iz partija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) zvanično i nezvanično saopštili da tek treba da utvrde u kom će modelu na birališta.

Izvor iz bivšeg DF-a rekao je listu da još nije isključena mogućnost o formiranju velike koalicije koju bi činili konstituenti tog nekadašnjeg saveza, PES i Demokrate, a koju bi predvodio neko iz PES-a. Da su raspoloženi za širu koaliciju, potvrdili su iz Nove srpske demokratije (NSD), jednog od konstituenata nekadašnjeg DF-a.

"Uvjeren sam da je koalicija 'Za budućnost Podgorice' nešto što je bio dobar model pristupa građanima, ali smo otvoreni i za širu koalicionu priču. Koalicija 'Za budućnost Podgorice' je svojim radom u prethodnom periodu pokazala da je to adekvatan pristup građanima, ali cijenimo činjenicu da građani vrednuju one koji su u stanju da okupljaju i ujedinjuju različitosti, i zbog toga smo otvoreni za širenje koalicije", rekao je "Vijestima" šef odborničkog kluba NSD-a u podgoričkom parlamentu Mitar Šušić.

"Vijesti" nezvanično saznaju da je za potrebe Demokrata realizovano istraživanje javnog mnjenja u vezi s predstojećim izborima, koje je pokazalo da velika koalicija, čiji bi dio bio i bivši DF, ne bi dala "sinergetski efekat". Demokrate bi ubrzo trebalo da definišu u kom će aranžmanu na birališta.

Kad je riječ o PES-u, "Vijesti" su nedavno objavile da je najozbiljniji kandidat za nosioca liste te partije predsjednik njenog podgoričkog odbora i ministar energetike Saša Mujović.

Izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar, nakon što je nedavno glasovima odbornika opozicije, Milatoviću bliskog Pokreta za Podgoricu, GP URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) skraćen mandat lokalnom parlamentu. Odlazeću vlast u Podgorici čine PES, koalicija okupljena oko nekadašnjeg DF-a, Demokrate i GP URA.

Rok za podnošenje lista za izbore u Podgorici počinje da teče 17. avgusta i trajaće do 3. septembra do ponoć.