Politika

NEKI PO DVA STANA, NEKI NI LIVADU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Prijavljena imovina poslanika.

Skupština Crne Gore
Izvor: printscreen/youtube/skuština crne gore

Većina poslanika u Skupštini Crne Gore posjeduje brojne nekretnine, a sudeći prema imovinskim kartonima koje su dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) - najviše stambenih objekata imaju Miodrag Laković (PES), Tonći Janović (PES), Nikola Janović (DPS), Dejan Đurović (NSD), Mirsad Nurković (BS), Nikola Rovčanin (Demokrate), Nikola Milović (DPS) i Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora) iz Posebnog kluba, kako pišu Vijesti.

Oni imaju po najmanje dvije nekretnine koje su stekli kupovinom ili naslijedili.

Javni funkcioneri imaju obavezu da ASK-u dostavljaju izvještaje o prihodima i imovini, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije. Međutim, tačnost dostavljenih podataka niko ne provjerava, što znači da oni možda ne pokazuju stvarno imovinsko stanje zvaničnika.

Kada je riječ o poslaničkom klubu Pokreta Evropa sad (PES), Miodrag Laković je vlasnik dva stana - od 49 i 34 kvadrata i kuće od 108 kvadrata, koji su stečeni kupovinom. Naslijedio je 27 kvadrata ruševina porodične zgrade.

Tonći Janović (PES) je vlasnik dvije kuće od 104 i 85 kvadrata, koje je naslijedio.

Milan Zečević je Agenciji prijavio kuću od 157 kvadrata i dvorište od 500, koje je naslijedio. Zečević je stoprocentni vlasnik livada od ukupno 1.677 kvadrata, njive od 133 i pašnjaka od ukupno 3.789 kvadrata, koje je stekao nasljedstvom, kupovinom, razmjenom ili poklonom. Sa 50 odsto je vlasnik pomoćne zgrade od 26 kvadrata, voćnjaka od 1.175,453 kvadrata njiva i 1.700 kvadrata livada. Sa 25 odsto udjela je vlasnik naslijeđene imovine - 5.492 kvadrata livada, 7.989 kvadrata šume, njive od 568 i pašnjaka od 1.142 kvadrata. Manje od 20 odsto udjela ima u takođe naslijeđenoj imovini - vikendice od 25, šume - 8.392 kvadrata, 8.239 kvadrata pašnjaka, livade od 6.781 kvadrata.

Dane Marković je vlasnik stana od 66 kvadrata, koji je stekao kupovinom, a Miloš Pižurica od 116 kvadrata.

Nađa Laković je prijavila 23 kvadrata, shodno ugovoru o poklonu, ne precizirajuci na koju pokretnu imovinu se odnosi.

Poslanik Seid Hadžić je vlasnik kuće od 133, livade od 1.426 i njive od 52 kvadrata koje je naslijedio.

Prijavljenu nepokretnu imovinu na svoje ime nemaju Gordan Stojović, Vasilije Čarapić, Uglješa Urošević, Dražen Petrić, Jelenka Andrić, Dragana Vučević, Vladimir Bakrač, Branka Marković, Armen Šehović, Jovan Subotić (Novska lista).

Poslanica Jelena Nedović nema prijavljenu nepokretnu imovinu, ali u njenom kartonu piše da otplaćuje stambeni kredit.

Potpredsjednik Skupštine iz redova PES-a Boris Pejović je prijavio stan od 56 kvadrata koji je stekao kupovinom.

Kada je riječ o predstavnicima Nove srpske demokratije (NSD) u Parlamentu, predsjednik Skupštine i čelnik te partije Andrija Mandić posjeduje 50 odsto vlasništva nad kućom od 360 kvadrata, pomoćnim objektom od 73 kvadrata i placem od 600 kvadrata. Mandić ima i 25 odsto vlasništva nad zemljištem i šumom od 10 hektara, kao i još jednim zemljištem i pašnjakom od 74 hektara. Na njegovo ime vodi se i 25 odsto vlasništva nad dvije kuće od 120 i 80 kvadrata, pomoćnim objektima od 100 i 120 kvadrata i placem od 300 kvadrata.

Poslanica NSD Jelena Božović je vlasnica stana od 54 kvadrata kojeg je stekla kupovinom.

Dejan Đurović je vlasnik dvije kuće od 230 i 80 kvadrata, koje je naslijedio, kao i livada i šuma, 209 kvadrata ruševine s okućnicom...

Vaso Obradović je vlasnik kuće od 100 kvadrata, a Marko Kovačević livade od 800 kvadrata, koju je kupio.

Poslanici NSD-a Jovan Vučurović i Bojana Pićan nemaju nepokretne imovine na svoje ime.

Dosadašnji poslanici NSD-a Slaven Radunović i Simonida Kordić su izabrani za ministre u rekonstruisanoj vladi Milojka Spajića, ali njihovi nasljednici u skupštinskim klupama još nisu izabrani.

Poslanici Demokratske narodne partije (DNP) uglavnom su jednim dijelom naslijedili nekretnine.

Poslanik i lider DNP-a Milan Knežević ima 50 odsto vlasništva nad stanom od 135 kvadrata, a Vladislav Bojović je vlasnik stana od 41 kvadrata, koji je stekao kupovinom.

Njihov partijski kolega i od skoro poslanik Dragan Bojović je sa 20 odsto vlasnik naslijeđene kuće od 90 kvadrata.

Nova poslanica DNP-a Jelena Kljajević je sa 33,3 odsto vlasnica naslijeđenog dijela kuće od 96 kvadrata.

Prema podacima koje je dostavio ASK-u po broju stambenih nekretnina među poslanicima Bošnjačke stranke (BS) prednjači Mirsad Nurković. On je vlasnik dvije kuće, od 200 i 298 kvadrata, dvije garaže, od 71 i 69 kvadrata, i 662 kvadrata građevinskog zemljišta, kako pišu Vijesti.

Kenana Strujić Harbić je vlasnica stana od 45 i garaže od 12 kvadara, koje je stekla kupovinom, a Amer Smailović ima stan od 40 kvadrata, koji je kupio.

Nova poslanica BS-a Edina Dešić posjeduje stan od 45 kvadrata, stečen kupovinom. Sa 12 i po odsto je vlasnica kuće od 170 kvadrata, koji je dio nasljedstva.

Novi poslanik BS-a Jasmin Ćorović nema prijavljenu nekretninu na svoje ime.

Kada je riječ o poslanicima Demokratske Crne Gore, prema podacima ASK-a, nepokretnu imovinu nemaju Boris Bogdanović i Momčilo Leković.

Nikola Rovčanin je vlasnik kuće od 88 kvadrata i stana od 64 kvadrata.

Poslanik Albin Ćeman je od nepokretne imovine prijavio 379 kvadrata građevinskog zemljišta, koje je stekao kupovinom, a Duško Stjepović stana od 55 kvadrata koji je stekao kupovinom.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović je sa 33,33 odsto vlasnica naslijeđenog stana od 34 kvadrata i dva poslovna prostora, kao i jednog prostora od 20 kvadrata koji je stečen kupovinom. Poslanica Demokrata Anđela Vojinović nema nepokretne imovine na svoje ime.

Poslanica CIVIS-a Maja Vučelić vlasnica je stana od 50 kvadrata i garaže, koje je stekla kupovinom.

Kada je riječ o predstavnicima najjače opozicione partije, Demokratske partije socijalista (DPS), poslanik Nikola Janović je vlasnik dva stana, od 74 i 52 kvadrata, koje je stekao kupovinom. On je vlasnik i porodične stambene zgrade od 22 kvadrata koje je naslijedio, kao i poslovnog objekta od 39 kvadrata.

Poslanica Aleksandra Despotović je vlasnica jednosobnog stana od 49 kvadrata i garsonjere od 38 kvadrata, koje je stekla kupovinom.

Andrija Nikolić je vlasnik stana od 64 kvadrata koji je stečen kupovinom

Poslanica DPS-a Zoja Bojanić Lalović je vlasnica stana od 41, a Dušan Raičević od 71 kvadrata. Nekretnine su stekli kupovinom.

Oskar Huter je vlasnik stana od 25 kvadrata koji je stečen kupovinom, dok je u vlasništvu Abaza Dizdarevića kuća od 297 kvadrata, takođe stečena kupovinom.

Nikola Milović je sa 25 odsto vlasnik stana od 75 kvadrata koji je stečen kupovinom, a stoprocentni je vlasnik naslijeđenog stana od 51 kvadrata i dvije porodične stambene zgrade, od 59 i 98 kvadrata. Sa 4,14 odsto ima udjela u vlasništvu nad četiri stana od 64 kvadrata i četiri poslovna prostora od 29 kvadrata sa udjelom od 2, 77 odsto.

Mihailo Anđušić je vlasnik stana od 81 kvadrata, a kao osnov sticanja naveden je zajam.

Poslanik Ivan Vuković je vlasnik stana od 59 kvadrata, a Jevto Eraković od 95 kvadrata. Obojica su nekretnine stekli kupovinom.

Prijavljenu nepokretnu imovinu na svoje ime nemaju Danijel Živković, Nermin Abdić, Drita Lola, Aleksandra Vuković-Kuč, Sonja Milatović i Nikola Rakočević.

Među poslanicima Socijaldemokrata (SD) stambeno je obezbijeđen jedino poslanik Boris Mugoša. On je vlasnik stana od 71 kvadrata, koji je stekao kupovinom.

Poslanik SD-a Nikola Zirojević je sa 6,25 odsto vlasnik nad dva poslovna prostora, od 117 i 42 metra kvadratna, koja je stekao po osnovu pravnog propisa.

Poslanik SD-a Branislav Nenezić nema prijavljene nepokretne imovine na svoje ime.

Među poslanicima GP URA, prijavljenih nekretnina na svoje ime nema jedino Filip Adžić.

Predsjednik GP URA i poslanik Dritan Abazović vlasnik je vikendice od 30 kvadrata.

Njegov partijski kolega, poslanik Miloš Konatar vlasnik je stana od 36 kvadrata, koji je stekao kupovinom.

Poslanica Ana Novaković-Đurović je vlasnica stana od 44 kvadrata, koji je stekla kupovinom.

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj je vlasnik kuće od 126 kvadrata, koju je stekao kupovinom, njive od 10.000 kvadrata koju je naslijedio. Sa 50 odsto udjela je vlasnik dvije njive, od 7.268 i 2.591 kvadrata, po osnovu ugovora o poklonu.

Poslanik Albanskog foruma Artan Čobi nema nepokretne imovine na svoje ime.

Kada je riječ o Posebnom klubu poslanika, Jevrosima Pejović je vlasnica stana od 35 kvadrata, koji je stečen kupovinom, dok Radinka Ćinćur nema nepokretnu imovinu na svoje ime.

Poslanik Posebnog kluba Vladimir Dobričanin je vlasnik dva stana, od 131 i 30 kvadrata, i garaže od 12 metara kvadratnih, a koje je stekao kupovinom.

Bez nekretnina na svoje ime Zenka, Božović, Vuksanović...
Poslanik i predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka nema nekretnine na svoje ime, kao ni poslanik i predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović i poslanik Albanske alijanse Ilir Čapuni.

Nekretnine na svoje ime, sudeći prema imovinskim kartonima, nemaju ni poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović i Slađana Kaluđerović, kako pišu Vijesti.