Politika

ČLANOVI BOŠNJAČKE STRANKE NAPUŠTAJU PARTIJU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Iz BS-a, međutim, tvrde da su ih samo dva člana pisanim putem obavijestila da više nisu članovi Odbora u Baru.

Izvor: Facebook/Screenshot/Bošnjačka stranka

Odbornica Bošnjačke stranke (BS) u Skupštini opštine Rožaje Edita Dedeić Šahman, napustila je tu partiju i najavila da će u budućem radu djelovati samostalno.

Dedeić Šahman je ranije bila predsjednica Foruma žena Bošnjačke stranke u Rožajama u dva mandata, a u ranijim sazivima je bila odbornica BS-a, članica Glavnog odbora partije, ali i članica Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

“Bošnjačka stranka je izgubila principe na kojima je gradila svoje temelje prilikom osnivanja i izgrađivanja partije. Ubuduće ću djelovati kao samostalna odbornica i isključivo u interesu građana Rožaja koji su sve više nezadovoljni djelovanjem Bošnjačke stranke”, kazala je “Vijestima” Dedeić Šahman.

Iz BS-a je “Vijestima” saopšteno da Dedeić Šahman još nije formalno napustila partiju.

“Ukoliko do toga dođe, pozvaćemo je da u skladu sa prije svega moralnim političkim načelima, vrati mandat partiji, koji je osvojila kao dio pobjedničke liste BS-a u Rožajama”, rekli su iz partije na čijem je čelu Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” osipanje članova Bošnjačke stranke nastavilo se i unutar Opštinskog odbora (OO) u Baru, gdje je navodno više desetina članova te stranke u Baru javno uputilo zahtjev za iščlanjenje iz partije, nezadovoljni zbog ulasak BS-a u Vladu čiji su dio i prosrpske partije (Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija).

Iz BS-a, međutim, tvrde da su ih samo dva člana pisanim putem obavijestila da više nisu članovi Odbora u Baru.

“Povodom informacija da je BS u Baru napustilo na desetine članova, želimo da obavijestimo javnost da je riječ o netačnim i zlonamjernim tvrdnjama. U prilog tome stoji činjenica da su se OO BS Bar pisanim putem obratila dva člana Odbora, koja su obavijestila rukovodstvo OO da više nijesu članovi odbora. Dakle, radi se o dva člana OO, a nikako o desetinama članova, kako se želi predstaviti javnosti”, saopšteno je iz BS-a.

Prema saznanjima “Vijesti” ostavku na mjesto predsjednika Mjesnog odbora BS Zaljevo podnio je Kamber Karađuzović, koji je bio i član Izvršnog odbora BS u Baru.

Iz Bošnjačke stranke su saopštili da su politički subjekt koji se svakodnevno širi i povećava i pojedinačni izlasci svakako ne mogu na bilo koji način poremetiti političku ideju i misao koju sprovodi partija.

Navode da sva istraživanja javnog mnjenja, koja sprovode druge političke partije i nevladine organizacije pokazuju rast podrške povjerenja politici BS-a.

“Naravno, svako ima pravo na drugačije političko razmišljanje i mi smo uvijek propagirali pluralizam u partiji. Našu snagu i podršku svakako ćemo potvrditi u vremenu koje je pred nama, najprije na izborima u Gusinju 15. septembra”, kazali su iz BS-a.

Partija koju predvodi Ervin Ibrahimović od kraja jula je dio Vlade Milojka Spajića, u kojoj je dobila jedno potpredsjedničko i pet ministarskih mjesta. To je naišlo na brojne kritike nekadašnjih članova partije, bivših koalicionih partnera, ali i od članova Bošnjačkog vijeća, u kojem sjede i poslanici BS-a.

Dugogodišnji bivši funkcioneri BS-a nedavno su osnovali Bošnjački demokratski pokret (BDP), koji će, kako su saopštili osnivači, biti okrenut interesima bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Za predsjednika pokreta je izabran dugogodišnji funkcioner BS-a i član aktuelnog saziva Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Sead Šahman, koji je kritikovao rad BS-a otkad je na čelu te partije Ibrahimović.

“Želimo danas da predstavimo jedan novi bošnjački projekat koji je superioran u odnosu na ono što su kao opciju imali Bošnjaci. Dvadeset pet mladih i obrazovanih je reklo ‘ne u naše ime’. BS je pogazila naše ideale. Dobar dio nas je bio član BS, a jedan dio nije nikad bio član partije”, rekao je Šahman tokom predstavljanja pokreta.

Istakao je da ovu priču vide ne kao alternativu BS već kao opciju broj jedan među bošnjačkim stanovništvom.

“Ovo što danas radimo jeste zov Bošnjaka i dijaspore koji kažu da njihovi interesi nisu afirmisani na pravi način. Ovu zemlju vidimo kao građansku i multietničku”, poručio je Šahman.

U pokretu je i aktuelni potpredsjednik Bošnjačkog vijeća i bivši funkiconer BS-a, ljekar, specijalizant iz oblasti radiologije Bejto Šahmanović. I on je u posljednje vrijeme kritički govorio o radu vođstva BS-a.

U novom bošnjačkom pokretu je i dugogodišnji funkcioner BS-a i raniji predsjednik beranskog odbora te stranke Erol Rastoder, koji je takođe zagovarao promjene unutar BS-a.

Među osnivačima novog subjekta su i funkcioner izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, istoričar Admir Adrović, kao i aktuelni predsjednik Islamske zajednice u Gusinju, ljekar Said Čekić.