Politika

MILATOVIĆ OKUPLJA "SVOJE LJUDE" PRED IZBORE U PODGORICI?

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

To je blok za pristojnu Podgoricu i Crnu Goru

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Šef države Jakov Milatović okuplja za predstojeće izbore u Podgorici politički blok u kom bi, kako sad stvari stoje, trebalo da budu njemu blizak Pokret za Podgoricu i Građanski pokret (GP) URA, a moguće i još neki politički akteri -  pišu Vijesti.

Milatović pravi građansku listu, odnosno “građansko-centristički blok” u kom bi, osim partija i pokreta, mogli da budu i neki nezavisni intelektualci.

“To je blok za pristojnu Podgoricu i Crnu Goru, koji će prvo nastupiti na izborima u glavnom gradu”, rekao je izvor, ne precizirajući ko bi trebalo da predvodi tu listu.

Iz GP URA, međutim, kažu nezvanično da njihovi pregovori s Milatovićem nisu gotova stvar, ali da je dogovor blizu.

“Moguć je u narednih nekoliko dana”, tvrdi sagovornik, poručujući da GP URA ne odustaje od toga da nosilac zajedničke liste bude njihov funkcioner i zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević.

“Vijesti” su prije dvije sedmice objavile da su Pokret za Podgoricu i GP URA vodili neformalne razgovore o zajedničkom nastupu, eventualno i s Pokretom za promjene (PzP), s kojim su u podgoričkom parlamentu, kom je nedavno skraćen mandat, činili “blok 11”, odnosno - bili najbrojnija odbornička grupa. Opcije su, kako su “Vijesti” pisale, bile da na čelu zajedničke liste bude nestranačka ličnost, što su navodno zastupali Milatoviću bliski odbornici, ili da listu predvodi Rakčević. On je na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine Glavnog grada rekao da bi GP URA trebalo da ide samostalno na birališta.

Izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar, nakon što je nedavno glasovima odbornika opozicije, Pokreta za Podgoricu, GP URA i jedne odbornice PzP-a skraćen mandat lokalnom parlamentu. Odlazeću vlast u Podgorici čine Pokret Evropa sad (PES), koalicija okupljena oko nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), Demokrate i GP URA.

Pokret za Podgoricu, koji je blizak predsjedniku Crne Gore, nastao je raskolom u PES-u. Milatović je krajem februara napustio tu stranku, čiji je bio jedan od osnivača, rekavši da je dotadašnji način rada PES-a suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu prilikom njegovog stvaranja. On je bio drugi čovjek (zamjenik predsjednika) te partije, koju je s premijerom Milojkom Spajićem napravio prije dvije godine i koja je za to vrijeme pobijedila na predsjedničkim i parlamentarnim izborima i preuzela vlast u nekoliko gradova, uključujući i Podgoricu.

Milatović je u više navrata nakon izlaska iz PES-a, na pitanje medija planira li da oformi stranku, odgovarao riječima da je trenutno Crna Gora njegova partija, ali da, ako “demokratski procesi to budu zahtijevali” od njega, neće bježati od “te odgovornosti”.

“... Kao što u prethodnom periodu nikada nijesam bježao od odgovornosti kad su bili u pitanju neki ključni trenuci u demokratskom razvoju Crne Gore”, poručio je.

On je krajem jula, nakon što je skraćen mandat podgoričkom parlamentu, saopštio da niko ne bi trebalo da se plaši izlaska na birališta i da će građani imati jasan izbor.

“... Na jednoj strani nacionalističko-populistički blok oličen u sadašnjoj Vladi, koja je nastala kao rezultat trulih kompromisa i političke trgovine sitnih partijskih interesa, i čiji su akteri u prethodnom periodu pokazali djelovanje suprotno državnim interesima. Takođe, i blok oko i dalje nereformisane Demokratske partije socijalista (DPS). A na drugoj strani će se iskristalisati građanski blok, blok centra, blok pristojne Crne Gore koju podržava najveći broj naših građana”, ocijenio je šef države.

Rok za podnošenje lista za izbore u Podgorici počinje da teče 17. avgusta i trajaće do 3. septembra do ponoći.