Politika

REZOLUCIJA O GENOCIDU U JASENOVCU OBJAVLJENA U SLUŽBENOM LISTU MJESEC DANA NAKON USVAJANJA

Autor Anđela Vukčević Izvor Pobjeda

Iz parlamenta ni nakon duže od sedam dana nijesu odgovorili na pitanja kada će biti objavljena Rezolucija i zašto se toliko čeka.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Rezolucija o Jasenovcu, ili "Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac i logorima Dahauu i Mauthauzenu", objavljena je u Službenom listu 2. avgusta, duže od mjesec dana nakon njenog usvajanja u parlamentu.

To je Pobjedi saopšteno iz Službenog lista.

Iz parlamenta ni nakon duže od sedam dana nijesu odgovorili na pitanja kada će biti objavljena Rezolucija i zašto se toliko čeka.

Rezolucija je usvojena 28. juna glasovima vladajuće većine - Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića, Demokratske narodne partije Milana Kneževića, Nove srpske demokratije Andrije Mandića i Socijalističke narodne partije.

Prije glasanja salu Skupštine je napustila kompletna opozicija i šef poslaničkog kluba Spajićeve stranke Miodrag Laković koji je i najavio da neće podržati prijedlog.

Posljedice usvajanja ove Rezolucije pojavile su se nedugo nakon njenog usvajanja.

Hrvatska je prvo uputila protestnu notu crnogorskoj strani, a potom za persone non grata proglasila Andriju Mandića, Milana Kneževića i Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade i lidera Demokrata.

U saopštenju hrvvatskog MVP se navodi da su proglašeni personama non grata zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom i kontinuirane zloupotrebe te države u unutrašnje političke svrhe.

Inicijativu da Skupština usvoji Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, prosrpske stranke su podnijele jer su bile nezadovoljne što je Vlada Milojka Spajića podržala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama 23. maja.