Politika

BORBA VLADE PROTIV KURTIJA?

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Upravni sud nedavno je presudio da taj Ulcinjanin mora biti vraćen na mjesto generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) zbog nezakonite smjene.

Izvor: Vlada Crne Gore

Vladi se nije smio dostaviti izvod iz kaznene evidencije Artana Kurtija u postupku koji je između tih strana vođen pred Upravnim sudom, jer za to nema zakonskog osnova, a pravne posljedice zbog njegove ranije osuđivanosti odavno su prestale da postoje.

To su, između ostalog, naveli iz Agencije za zaštitu ličnih podataka, konstatujući da je osnovan njegov zahtjev za zaštitu prava u tom slučaju.

Upravni sud nedavno je presudio da taj Ulcinjanin mora biti vraćen na mjesto generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) zbog nezakonite smjene.

Vlada je to prekjuče samo formalno učinila - na prvoj sjednici ponovo su ga imenovali na tu funkciju, pa smijenili odmah zatim na sljedećoj održanoj istoga dana, pišu Vijesti.

U informaciji o poštovanju sudske odluke, međutim, kabinet Milojka Spajića upravo se poziva na Kurtijevu raniju osuđivanost.

“Propisano je da radni odnos u Agenciji može zasnovati lice koje, pored opštih uslova za zasnivanje radnog odnosa u državnom organu, ispunjava i uslov da nije pravosnažno osuđivano za neko krivično djelo. Uvidom u izvod iz kaznene evidencije... utvrdeno je da se imenovani nalazi u kaznenoj evidenciji i da je pravosnažno osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti generalnog inspektora Agencije, a što predstavlja osnov za razrješenje”, navodi se između ostalog u dokumentu koji potpisuje predsjednik Vlade.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka naglašavaju da se podaci iz kaznene evidencije mogu, na obrazložen zahtjev, dati i državnom organu. “Ako još traju pravne posljedice osude ili mjere bezbjednosti i ako za to postoji opravdani interes zasnovan na zakonu”, konstatuju iz AZLP.

Oni objašnjavaju da u konkretnom slučaju nije bilo ni opravdanog interesa, ali i da ne traju pravne posljedice.

“Konstatuje se da ne postoji valjani pravni osnov iz... Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno da nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za dostavljanje podataka iz kaznene evidencije... imajući u vidu da pravne posljedice osude... koju je izrekao Viši sud u Podgorici, a koja je nastupila danom pravosnažnosti iste dana 23.09.2009. godine, i koje nastupaju po sili zakona, više ne traju, a što je jedan od zakonom propisanih uslova za davanje podataka iz kaznene evidencije. Ovo iz razloga jer pravne posljedice osude koje se sastoje u zabrani sticanja određenih prava, mogu se propisati u trajanju najduže od deset godina, koji rok trajanja u konkretnom bi mogao trajati do 23.09.2019. godine i kod činjenice da podaci o pravnim posljedicama osude za ovo fizičko lice, nisu ni upisani u registar kaznene evidencije”, navode iz AZLP u dokumentu koji potpisuje Ljiljana Brajović.

Kurti je zbog toga juče podnio krivičnu prijavu protiv premijera Milojka Spajića i generalnog sekretara i predsjednika Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Vlade Dragoljuba Nikolića, ocjenjujući da su počinili krivično djelo - neizvršenje sudske odluke.

On je zbog toga pisao i šefici Delegacije Evropske unije u Podgorici Oani Kristini Popi, konstatujući da premijer ne poštuje presudu suda a time ni vladavinu prava.

On je prekjuče rekao “Vijestima” da Vlada u tom slučaju nije smjela da se bavi bilo čim, osim da ga vrati na poziciju sa koje je smijenjen.

“Najveće pravno nasilje koje može da se dogodi je upravo ovo što radi Vlada Crne Gore. Sud je meritorno odlučio identično kao i u slučaju direktora Uprave policije (Zorana Brđanina), nisu imali nijednu drugu nadležnost, bez da donose zaključak o nastavku mandata. Podnijećemo krivičnu prijavu za neizvršavanje sudske odluke iz člana 395 Krivičnog zakonika Crne Gore”, rekao je on “Vijestima”.

Na sličan način, predstavnici izvršne vlasti protivili su se povratku smijenjenog Brđanina na mjesto šefa policije, ali su na kraju morali da ga vrate na tu poziciju zbog odluka Upravnog suda. Njemu sada teče novi-stari mandat, koji se završava u avgustu sljedeće godine.

Tvrdi i da je Vlada ponovo imenovala Predraga Burića za glavnog inspektora tajne službe suprotno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, jer “u državnom organu ne može da zasnuje radni odnos lice koje je korisnik prava na penziju”.

Njegov pravni zastupnik, advokat Vaso Bečanović, nazvao je odluku Vlade skandaloznom.