Politika

VLADA PREDLOŽILA DOPUNE I IZMJENE ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA

Autor Vasilisa Grgurević

Vlada je danas utvrdila predlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima, da bi, kako je saopšteno, stvorili zakonske pretpostavke koje će omogućiti popunjavanje nedostajućih kadrovskih kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Izvor: Vlada CG

Iz Vlade su kazali da su izmjene tog zakona predložene u cilju nesmetanog funkcionisanja i daljeg razvoja MUP-a.

“Zapošljavanje nedostajućeg kadra imaće pozitivan uticaj na rad i motivaciju postojećih policijskih služhenika u smislu podjele obima poslova, a u krajnjem će doprinijeti poboljšanju stanja bezbjednosnog sektora i povjerenju građana u rad policije”, navodi se u saopštenju sa današnje sjednice Vlade.

U diskusiji je istaknuto da već duže vremena MUP, odnosno Uprava policije, nemaju na raspolaganju dovoljan broj policijskih službenika.

“Zbog drastičnog smanjenja broja aktivnih policijskih službenika, došlo je do ozbiljnog ugrožavanja operativnih kapaciteta policije”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ukupan broj sistematizovanih mjesta za policijske službenike 5.127, dok je upražnjeno čak 1.455 mjesta.

“U diskusiji je naglašeno da je redovan postupak zapošljavanja previše spor i da ne može odgovoriti na trenutne hitne potrebe za angažovanjem specijalizovanog kadra, te da će poseban postupak zapošljavanja omogućiti brzu reakciju na povećan obim posla i specifične potrebe organizacionih jedinica Ministarstva”, rekli su iz Vlade.

Kako su naveli, izmjenama se stvara mogućnost zapošljavanja i osoba koje su obavile stručno osposobljavanje u policiji ili koja imaju prethodno radno iskustvo u policiji ili u organima bezbjednosno-obavještajnog sektora, kao i osobe sa specifičnim vještinama i znanjima potrebnim za obavljanje poslova za koje se raspisuje javni poziv.

“Među navedenim osobama je veliki broj osoba koje nijesu u radnom, odnosno u stalnom radnom odnosu, pa će se ista predloženim rješenjima motivisati za podnosenje prijava na javni poziv”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je članom 180 Zakona o unutrašnjim poslovima dat rok za povlašćeni postupak penzionisanja od 1. januara prošle do 31. decembra 2025. godine.

Da bi se spriječilo dodatno naglo smanjenje broja policajaca, rok za povlašćeni postupak penzionisanja produžava se jos tri godine, odnosno do 31. decembra 2028. šodine, što je, kako je naglašeno neophodno kako bi se očuvali kapaciteti Policije i osigurala njena funkcionalnost.

“Osim navedenih razloga, koji se tiču unapređenja kadrovskih kapaciteta, bilo je neophodno unaprijediti odredbe zakona kojima se propisuje obaveza podnošenja izvještaja o imovini i prihodima”, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila i Izvještaj o radu Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda od decembra prošle do jula 2024. godine.

U diskusiji je istaknuto da je Komisija prve odluke donijela tek u aprilu ove godine, odnosno kada je Komisiji odobreno 200 hiljada eura iz Tekuće budžetske rezerve.

Navodi se da je Komisija u izvještajnom periodu donijela 232 odluke.

Kako se dodaje, po osnovu 202 odluke isplaćeno je 117,3 hiljade eura, dok je za 30 odluka rezervisano 12,02 hiljade eura, koje zbog neispravnih žiro računa još nijesu realizovane.

“Takođe, 36 odluka, u vrijednosti 10.984 eura je u proceduri realizacije”, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su istakli da su sve odluke Komisije donesene jednoglasno, kako u pogledu ocjene opravdanosti zahtjeva, tako i u pogledu iznosa odobrenih naknada.

Komisija je, prema njihovim riječima, naslijedila veliki broj nerazmatranih zahtjeva iz prošle godine, u kojoj su elementarne nepogode zadesile pojedine opštine i po nekoliko puta, a riječ je o opštinama sjevera Crne Gore.

“Tako je Opština Bijelo Polje dostavila četiri zahtjeva za naknadu štete za 113 fizičkih lica, ukupne procijenjene vrijednosti 495.850 eura, Kolašin šest zahtjeva za naknadu štete za 353 fizičkih lica, ukupne procijenjene vrijednosti 1.687.574 eura i Rožaje dva zahtjeva za naknadu štete za 72 fizička lica, ukupne procijenjene vrijednosti 324.061 eura”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je značajan broj zahtjeva zaprimljen i u ovoj godini.

Opštinska komisija iz Bijelog Polja je, kako se navodi, dostavila zahtjev za naknadu štete za 18 lica, ukupne procijenjene vrijednosti štete 39.150 eura, Kolašin za deset lica, sa procjenom štete od 29.150.

“Opština Rožaje je, usljed velikih poplava koje su zadesile ovu opštinu krajem prošle godine, dostavila zahtjev za naknadu štete za 165 lica, ukupne procijenjene vrijednosti štete 866.913,50 eura”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je Komisiji dostavljeno i 519 zahtjeva iz Opštine Nikšić za sanaciju štete na objektima koja je nastala usljed zemljotresa koji je zadesio područje te opštine u martu ove godine.

“Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da Komisija, nakon realizacije donesenih odluka, ne raspolaže potrebnim sredstvima, zaduženo je Ministarstvo finansija da razmotri mogućnost za obezbjeđivanje dodatnih sredstava”, naveli su iz Vlade.