Politika

ZIROJEVIĆ: SJUTRA ĆE SE RASPISATI OGLAS ZA JEDNOG ČLANA SUDSKOG SAVJETA IZ REDA UGLEDNIH PRAVNIKA

Autor Vasilisa Grgurević

Odbor za politčki sistem odlučio je danas da raspiše javni poziv za jednog člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Izvor: Printscreen

Skupština bira četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika na predlog nadležnog radnog tijela Skupštine po raspisanom javnom pozivu.

Predsjednik Odbora Nikola Zirojević rekao je da će oglas biti raspisan sjutra.

"Nažalost, ovaj Odbor je od strane Sudkog savjeta obaviješten da su na sjednici održanoj 5. jula konstatovali prestanak mandata člana Sudskog savjeta Fikretu Kurgašu usljed smrti. Zbog svega navedenog, dužni smo da kao mmatični odbor raspišemo javni poziv za izbor jednog člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika", kazao je Zirojević.

Podsjetio je da shodno amandmanu 8 na Ustav, Skupština bira četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika na predlog nadležnog radnog tijela Skupštine po raspisanom javnom pozivu.

Član 16a Zakona o Sudskom savjetu i sudijama propisuje da nadležno radno tijelo Skupštine objavljuje javni poziv za izbor člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika u Službenom listu Crne Gore i u najmanje jednom od štampanih medija sa sjedištem u Crnoj Gori, najmanje četiri mjeseca prije isteka mandata članovima Sudskog savjeta.