Politika

MANDIĆ: DANAS NEĆE BITI PREMIJERSKOG SATA, NEĆEMO PRISTATI DA NAS PONIŽAVA BILO KOJI ODBOR

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Sjednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koja je počela u 11 sati, još uvijek traje, a premijerski sat je trebalo da počne u 14 časova.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić rekao je da danas neće biti premijerskog sata, na kojem je predsjednik Vlade Milojko Spajić trebalo da odgovara na pitanja poslanika, prenose Vijesti.

Sjednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koja je počela u 11 sati, još uvijek traje, a premijerski sat je trebalo da počne u 14 časova.

"Nećemo danas imati premijerski sat, iz jednog jednostavnog razloga - ljudi na odboru su sebi dali mnogo više prava nego što im pripada", kazao je Mandić na sjednici parlamenta. "Nećemo pristati da nas ponižava bilo koji odbor i nećemo pristati da bilo ko zloupotrebljava proceduru vezano za ovo", dodao je.

Poslanica Jevrosima Pejović je pitala Mandića da li će pokrenuti proceduru razrješenja predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Mirsada Nurkovića.

"Naravno da ćemo u okviru parlamentarne većine željeti da se ispoštuje sve ono što je u Poslovniku i da bude u skladu sa našim Poslovnikom i dogovorom na Kolegijumu biran predstavnik onih kojima pripada taj odbor da bude predsjedavajući. Dobili ste odgovor", rekao je Mandić, pišu Vijesti.

Predsjednik poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić je rekao da je neprimjereno da se odbor ne pauzira dok se ne završi premijerski sat.

"Opozicija ne dozvoljava da se završi odbor", naveo je on.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić rekao je da "prisustvujemo svojevrsnoj predstavi" i da predsjednici Vlade i Skupštine pokušavaju da odgode premijerski sat, "iako je kontrola rada Skupštine u rukama parlamentarne većine".

Smatra da je zakazivanje dva kontrolna saslušanja predsjednika Vlade u jednom danu, neposredno pred premijerski sat, imalo za cilj da ograniči raspravu na tim odborima.

"Ispostavlja se da je ovaj dogovor režiran da bi se odložio premijerski sat, jer predsjednik Vlade očigledno nije spreman da odgovara na pitanja poslanika" , dodao je.

"Ovo što vi radite, pa vi ste dar sa neba za svaku opoziciju, jer ste toliko neozbiljni, neodgovorni i bahati pred građanima, da to mora biti kažnjeno", zaključio je Nikolić.

"Ako je istina to što govorite, uskoro ćete biti nagrađeni za ovo što pričate", odgovorio je Mandić.

Poslanica Ana Novaković Đurović (URA) je podsjetila da su se sjednice dva odbora održale tek nakon nekoliko mjeseci, "zato što je premijer sa svojim saradnicima tek nakon nekoliko mjeseci odlučio da dođe", prenose Vijesti.

"Da je on poštovao parlament i da ste Vi čuvali integritet ovog parlamenta, sjednice oba odbora bi bile prije dva ili tri mjeseca", poručila je.

Ukazala je da su predsjednik i zamjenica predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet iz skupštinske većine, te da je netačno da opozicija opstruira rad odbora i premijerskog sata. "To je vaš dogovor sa premijerom", tvrdi ona.

Mandić je rekao da su tvrdnje o navodnoj opstrukciji u dogovoru sa premijerom netačni. "Tri sata rada u odboru bilo je sasvim dovoljno da možete sva pitanja postaviti", naveo je on.

Poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić je takođe ukazao da su na čelu odbora poslanici iz većine i rekao da nikako tri ili četiri poslanika opozicije ne mogu opstruirati rad tog tijela.

"Građani treba da znaju da je ova sjednica trebalo da se održi 26. jula, ali smo je odložili još jednog dječačkog sna koji treba da ispuni neko od predstavnika većine, imali smo premijera koji je u Parizu ostao duže nego dobar dio sportista na Olimpijskim igrama", rekao je Nenezić. "Dokaz ovog današnjeg performansa je očigledno problem unutar aktuelne većine, koja je od prvog dana plod trulog kompromisa", dodao je, pišu Vijesti.

Smatra da "neće mnogo vremena proći" kada će "dobar dio aktuelne većine" bojkotovati Spajića, a ne opozicija.

Mandić je rekao da je više od sat i po slao "razne izaslanike" da prenesu poruke odboru da se završi sjednica i da se dođe na premijerski sat.

"Ovo je Skupština Crne Gore, odbor je odbor. Ako mislite da ću kao predsjednik Skupštine dozvoliti da odbor bude važniji od plenuma - neću. Ovo što se danas desilo je veliki skandal", poručio je on.

Možda ce vas zanimati