Politika

ŠAHMAN I ŠAHMANOVIĆ OSNIVAJU BOŠNJAČKI POKRET! Tačan naziv partije još nije usaglašen

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

U pokretu, čije je formiranje u toku, biće i aktuelni potpredsjednik Bošnjačkog vijeća i bivši funkiconer BS-a, ljekar, specijalizant iz oblasti radiologije Bejto Šahmanović. I on je u posljednje vrijeme kritički govorio o radu vođstva BS-a.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Novi bošnjački pokret, koji će činiti i dugogodišnji bivši funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), biće uskoro predstavljen javnosti, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor lista rekao je da će pokret biti okrenut interesima bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, i da će u svom nazivu imati prefiks “bošnjački”. Novi politički subjekt će, kako je kazao sagovornik, "biti i demokratski, jer dio bivših funkcionera smatra da BS to nije bio, te da je u njemu bila gušena sloboda govora”.

“Tačan naziv partije još nije usaglašen, ali se razmišlja između naziva ‘Bošnjačka demokratska akcija’ ili ‘Bošnjački demokratski pokret’”, tvrdi izvor.

U novoj partiji će biti dugogodišnji funkcioner BS-a i član aktuelnog saziva Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Sead Šahman, koji će, prema informacijama “Vijesti”, predstaviti novu ponudu Bošnjacima u Crnoj Gori. Šahman je kritikovao rad BS-a otkad je na čelu te partije Ervin Ibrahimović, novoizabrani potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

Šahman je obavljao dužnosti predsjednika Mladih BS-a u dva mandata dok je na čelu te partije bio Rafet Husović, a bio je i član Glavnog odbora i Izvršnog odbora BS-a u više saziva, te portparol partije. U vrijeme kad je obavljao dužnost međunarodnog sekretara BS-a, ta partija je primljena u Evropsku narodnu partiju (EPP), a bio je i prvi predstavik BS-a u političkoj skupštini EPP-a u Briselu. Doktorand je na Univerzitetu u Sarajevu, a nedavno mu je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić za postignute rezultate tokom tih studija uručio povelju Islamske zajednice.

U pokretu, čije je formiranje u toku, biće i aktuelni potpredsjednik Bošnjačkog vijeća i bivši funkiconer BS-a, ljekar, specijalizant iz oblasti radiologije Bejto Šahmanović. I on je u posljednje vrijeme kritički govorio o radu vođstva BS-a.

Partija koju predvodi Ibrahimović od prošle sedmice je dio Vlade Milojka Spajića, u kojoj je dobila jedno potpredsjedničko i pet ministarskih mjesta. To je naišlo na brojne kritike nekadašnjih članova partije, bivših koalicionih partnera, ali i od članova Bošnjačkog vijeća, u kojem sjede i poslanici BS-a.

Šahman je optužio Ibrahimovića da je “privatizovao” partiju i da je odluku da budu dio rekonstruisane Vlade donio iz “ličnih interesa”, dok ga je Šahmanović napao da je “prodao stranku zbog funkcije ministra”.

“Pred cijelim Glavnim odborom BS-a u februaru ove godine sam rekao u lice Ibrahimoviću da je došao po nalogu određenih službi da upropasti BS i da će je zbog sopstvene funkcije prodati, što se, nažalost, ispostavilo tačno. Nekad je Draža Mihailović imao Mustafu Mulalića u svom štabu, Slobodan Milošević je imao Fikreta Abdića, a sada četnički vojvoda Andrija Mandić ima Kilibardinog (Novak) pulena Ervina Dražu Ibrahimovića”, rekao je Šahmanović.

U novom bošnjačkom pokretu će, prema saznanjima “Vijesti”, biti i takođe dugogodišnji funkcioner BS-a i raniji predsjednik beranskog odbora te stranke Erol Rastoder, koji je takođe zagovarao promjene unutar BS-a.

Među osnivačima novog subjekta biće i funkcioner izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, istoričar Admir Adrović, kao i aktuelni predsjednik Islamske zajednice u Gusinju, ljekar Said Čekić.

“U pokretu će biti i nova imena koja do sada nisu bila prepoznata u politici, obrazovani i ljudi s integritetom, privrednici, ljekari, inženjeri, pravnici, profesori i ekonomisti”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Rastoder opet o novcu za kampanju
Povodom rekonstrukcije Vlade i ulaska BS-a u nju, prošle sedmice se oglasio jedan od lidera Bošnjaka iz Crne Gore u dijaspori Esad Rastoder, koji je javno pitao Ibrahimovića šta se desilo s novcem koji je lider BS-a navodno dobio od zemljaka u Njujorku za kampanju za prošlogodišnje parlamentarne izbore i pozvao ga da to obznani ili će te podatke on objaviti.

Rastoder je u četvrtak najavio “Vijestima” da će u nedjelju na društvenim mrežama objelodaniti koliko je novca dijaspora donirala BS-u u Njujorku, kao i ko je sve donirao, ali na video-snimku koji je objavio u nedjelju to nije uradio, već je ponovo prozvao šefa BS-a da “kaže gdje su donacije” i dodao da je “i on dao novac”.

“Na pitanje novinara ‘Vijesti’ koje je uputio vašim ljudima iz BS-a, ti si rekao da ‘ne znaš o čemu se radi’. Ti dobro znaš o čemu se radi. Kažite, ako je bilo donacija, koliko ih je bilo i zašto su date. Ja samo tražim da znam gdje su završile te pare, nisam rekao da je bilo ko ukrao. Hoću da znam, gdje završavaju, jer sam i ja dao”, saopštio je na Fejsbuku.

Rastoder je poručio da je i bivšem premijeru Dritanu Abazoviću govorio “da ne ide sa (Andrijom) Mandićem, jer će ga iskoristiti”, ali i pitao Ibrahimovića “otkud mu pravo da bošnjački narod vodi u skut Mandića”.

“Ubuduće, svaka donacija koja se desi ovdje, u Njemačkoj i svugdje - ubacićemo naše ljude i sve ćemo vas snimati. Odgovaraćete, za svaki cent ćete platiti taksu kad unosite u državu, pa će Crna Gora biti uređenija i bogatija država”, saopštio je.

Rastoder je dodao da će Ibrahimović oboriti i ovu Vladu, kao što je i Abazovićevu, “kad vidi da je teško”. On je pozvao bošnjački narod u Crnoj Gori da nađe svoje zastupnike u Crnoj Gori “koji ih neće prodavati kao na pijaci”.

Lider BS-a je u Skupštini, tokom rasprave o rekonstrukciji Vlade, rekao da oni nemaju mentore ni s lijeva, ni s desna, koji će im govoriti kako treba.

“Vjeruju nam građani, džaba ove priče. Ja ne pitam u drugom dvorištu što ko radi. Radili smo mnoge stvari izborili nezavisnost, glasali za Ustav, izborili NATO, idemo ka EU. Da li bi Crna Gora bila nezavisna, članica NATO-a, imala Ustav da nije BS-a? Ne. Vjerujte, i Crnogorci, i Srbi, i Hrvati poštuju BS. Mi smo partija kojoj narod vjeruje. Nemam sumnje da ćemo povećati broj poslanika za tri godine kad budu redovni parlamentarni izbori”.

Iz te partije je juče saopšteno da je predsjednica udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe”, poznatijeg kao “Majke Srebrenice” Munira Subašić, poručila da podržava ulazak BS-a u Vladu Milojka Spajića.

“Želim da čestitam Bošnjačkoj stranci na formiranju ove vlasti, treba zajedno raditi, treba voditi dijalog. Tražiti nešto najbolje”, kazala je Subašić u videu objavljenom na Fejsbuk stranici BS-a.

“Majke Srebrenice” su, prema njenim riječima, zahvalne Crnoj Gori na podršci koju im pruža.

Ona je rekla da osuđuje kritike upućene Ibrahimoviću zbog odluke da njegova stranka uđe u izvršnu vlast.

“Šta su radili prije njega, koliko su radili na istini, na pravdi, na pomirenju. Ništa”, kazala je ona.