Politika

KO ĆE I SA KIM NA IZBORE U GLAVNOM GRADU?

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Listama Milovića, Kovača i Markovića ovo će biti prvi izlazak na birališta, dok je "Preokret" učestvovao na prethodnim izborima u Podgorici i još nekim opštinama, održanim u jesen 2022. godine.

Izvor: PGbiro

Lista doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, pokret koji bi trebalo uskoro da predstavi javnosti njegov prethodnik na ministarskoj funkciji Marko Kovač, Stranka evropskog progresa (SEP) nekadašnjeg premijera Duška Markovića i pokret “Preokret” - trebalo bi da nastupe samostalno na predstojećim izborima u Podgorici, dok ostali politički akteri tek treba da odluče u kom će aranžmanu.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisaće danas izbore u glavnom gradu za 29. septembar, nakon što je u srijedu glasovima odbornika opozicije, Pokreta za Podgoricu bliskog Milatoviću, Građanskog pokreta (GP) URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) raspušten podgorički parlament. Odlazeću vlast u Podgorici čine Pokret Evropa sad (PES), koalicija okupljena oko nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), Demokrate i GP URA.

Listama Milovića, Kovača i Markovića ovo će biti prvi izlazak na birališta, dok je "Preokret" učestvovao na prethodnim izborima u Podgorici i još nekim opštinama, održanim u jesen 2022. godine, pišu Vijesti.

Milović se sprema za samostalan nastup liste na kojoj će biti “poznati građani Podgorice, koji nigdje nisu bili politički angažovani”, rekao je “Vijestima” izvor upoznat s njegovim planovima. Doskorašnji ministar i član Predsjedništva PES-a, za ponedjeljak je zakazao konferenciju za medije. U pozadini postera kojim je na mreži Iks najavio pres, vidi se most Milenijum i panorama Podgorice.

Pokret koji je najavio Kovač definitivno će nastupiti samostalno u Podgorici, što je bivši ministar saopštio “Vijestima” prije mjesec dana. “Vijesti” iz tog političkog subjekta, koji bi trebalo da bude predstavljen javnosti za desetak dana, saznaju nezvanično da će njihovu listu predvoditi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić. Na listi bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da budu pojedini simpatizeri Socijalističke narodne partije (SNP), čiji je Kovač bio funkcioner, ali bi najviše trebalo da bude ljudi koji do sada nisu imali stranački angažman.

Na izbore će, bez koalicionih partnera, i SEP nekadašnjeg premijera i visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Duška Markovića.

“Vijestima” je iz novoformirane partije rečeno nezvanično da je glasanje u glavnom gradu prilika da vide da li imaju potencijal. Sagorovnik je kazao da još nisu raspravljali o tome ko bi trebalo da predvodi listu.

Jedan od osnivača pokreta “Preokret” Srđan Perić najavio je da će i taj politički subjekt ići samostalno na birališta.

“Građani su svjesni da je na sceni politika koja ih tretira kao sredsvo za uhljebljivanje partijskog kadra od istih onih koji računaju na njihove glasove na izborima. Politička klasa tako obesmišljava čak i same izbore. Kao odgovor na takvu destruktivnu politiku, ponudićemo jasan i konkretan program, te predstaviti listu sastavljenu od sposobnih i kredibilnih ljudi”, rekao je Perić “Vijestima”, dodajući da će odluka o tome ko će predvoditi listu biti donijeta na nadležnom odboru pokreta i da će javnost o tome uskoro biti informisana.

Preokret na izborima 2022. nije izborio parlamentarni status.

Ostali politički akteri saopštili su “Vijestima” da bi uskoro trebalo da utvrde hoće li na izbore sami ili u savezima. Neki od njih kažu da već razmišljaju o potencijalnim nosiocima lista.

Izvor iz PES-a rekao je da ta partija nije raspravljala o tome kako će na birališta i ko će je predvoditi u Podgorici. Spekuliše se da bi PES mogao oformiti koaliciju s Demokratama i strankama nekadašnjeg DF-a, što tvrde i iz DPS-a, navodeći da bi na listi mogli da budu svi konstituenti Vlade, koju odnedavno podržava skoro dvije trećine državnog parlamenta.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je najozbiljniji kandidat za nosioca liste PES-a predsjednik podgoričkog odbora partije i ministar energetike Saša Mujović.

PES je na posljednjim izborima u Podgorici osvojio 13 mandata, i tako “zaradio” poziciju čelnika Podgorice, koju obavlja Olivera Injac.

Iz Demokrata nezvanično kažu da nije bilo priče o saradnji s PES-om, i da to “niko nije pominjao”. Sagovornik navodi da Demokrate čekaju rezultate istraživanja javnog mnjenja, i da će nakon toga otpočeti razgovore o modelu izlaska.

Oni su na posljednjim izborima u glavnom gradu osvojili šest mandata.

Da nije bilo nikakvih razgovora o načinu nastupa, tvrde i iz nekadašnjeg DF-a - Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP). Sagovornik iz NSD-a rekao je da bi narednih dana trebalo da se priča o modelu izlaska, a izvor iz DNP-a da bi uskoro trebalo da zasjedaju njihovi organi i da odluče.

Koalicija bivšeg DF-a ima u podgoričkom parlamentu 11 mjesta.

Kad je riječ o GP URA, “Vijesti” su u četvrtak objavile da su ta stranka i Pokret za Podgoricu vodili neformalne razgovore o zajedničkom nastupu, eventualno s PzP-om. Opcije su da na čelu liste bude nestranačka ličnost, što zastupaju Milatoviću bliski odbornici, ili da listu predvodi zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, koji je funkcioner GP URA. On je na sjednici podgoričkog parlamenta u srijedu rekao da bi GP URA trebalo da ide samostalno na birališta.

Na pitanje kako planiraju da izađu na izbore i ko bi, ako budu išli sami, mogao da ih predvodi, izvor iz GP URA rekao je da je Rakčević “nosilac liste” i da je to “sve što za sada imaju kao odluku”.

GP URA je na prošlim izborima osvojio četiri mandata.

Što se tiče DPS-a, ta stranka bi, kako je rekao izvor “Vijesti”, trebalo početkom avgusta da definiše modele izlaska na birališta u Podgorici, Kotoru i Gusinju. Sagovornik je saopštio da je njihov poslanik u državnom parlamentu i predsjednik podgoričkog odbora partije Nermin Abdić “jedan od glavnih favorita” da bude nosilac liste, ali da je u igri još nekoliko opcija.

DPS je na izborima 2022. predvidio savez “Svi za naš grad”, u kom su, pored ostalih, bili Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Bošnjačka stranka (BS), a koji je osvojio 24 mandata. DPS je na tim izborima izgubio vlast nakon gotovo četvrt vijeka.

Na podgoričkim izborima nastupiće i nedavno oformljeni Evropski savez, koalicija SDP-a, SD-a i LP-a, ali se ne zna hoće li to učiniti samostalno. “Vijestima” je nezvanično rečeno da je ideja tog saveza da nastupa sam, uz podršku nezavisnih udruženja, pojedinaca i intelektualaca, ali da sve zavisi od razvoja političkih prilika. U igri za njihovog nosioca liste figurira nekoliko imena, a jedno od njih je poslanik i funkcioner SD-a Boris Mugoša.

Iz BS-a, koji je, kao i Evropski savez, prije dvije godine bio s DPS-om, “Vijestima” su saopštili da će narednih dana zasjedati njihovo Predsjedništvo, Izvršni odbor i Opštinski odbor Podgorica, i da će na osnovu tih sastanaka donijeti odluku u kom će aranžmanu na jesenje izbore.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je, nakon ulaska BS-a u državnu vlast, izvjesno da ta partija neće u savez s DPS-om, te da je moguće da nastupi ili samostalno ili u koaliciji s nekim od partnera s državnog nivoa.

Kad je riječ o SNP-u, koji je na prošlim izborima ostao ispod cenzusa, lider te stranke Vladimir Joković rekao je “Vijestima” da će oni o modelu nastupa razgovarati sa saveznicima iz vlasti na državnom nivou.

“Sigurno ćemo donijeti najbolju odluku po SNP i građane Podgorice. Ići ćemo ili samostalno ili u koaliciji s nekim od naših partnera”, poručio je.

Perić: Politikanstvo razdire zajednicu
Srđan Perić rekao je “Vijestima” da će “Preokret” imati rješenja za svaki kvart u Podgorici, ali i za “održiv i inovativan razvoj glavnog grada”. “Preokret” će, poručuje, biti mogućnost da građanin glasa za konkretno obećanje, koje prati rok za njegovo ispunjenje, uz insistiranje na odgovornosti prema građanima. To je, kaže, promjena za koju se bori taj politički subjekt.

“Previše nas košta politikanstvo koje razdire našu zajednicu. Njegove rezultate vidimo na svakom koraku, počev od saobraćajnog haosa i komunalnog nereda, pa sve do urbanističkog nereda i sporosti administracije - a sve to prati neznanje i odsustvo bilo kakve realne i održive vizije kako bi ovaj grad trebalo da izgleda za, recimo,deset godina, a kamoli duže od toga. Kao što rekoh - treba nam preokret”, naveo je.