Politika

BOROVINIĆ BOJOVIĆ KRENULA U PREDIZBORNU KAMPANJU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Tako su, svakako ne slučajno, izostavljeni predstavnici Pokreta za Podgoricu, URE i Pokreta za promjene", istakli su Vučinić, Vuković i Bajić u zajedničkom saopštenju koje je dostavio Vučinić.

Izvor: Printscreen

Očigledno je da je predsjednica Skupštine Glavnog grada, Jelena Borovinić Bojović, već krenula u predizbornu kampanju i svojevrsnu samopromociju kako bi se nametnula nekom još nedefinisanom političkom subjektu iza kojeg bi se mnogi skrili - da ne izađu pojedinačno pred sud građana, saopštili su danas odbornici u Skupštini Glavnog grada Dragutin Vučinić (Pokret za Podgoricu), Milena Vuković (Građanski pokret URA) i Anika Bajić (Pokret za promjene).

"Uz to, ovime je ona, na uštrb redovnih aktivnosti napravila i promociju svih onih koje vidi kao potencijalne partnere na predstojećim vanrednim izborima u Glavnom gradu. Ovo nam potvrđuje današnja pres konferencija povodom Nacrta odluke o MZ, jer je ista krajnje selektivno - na krilima političkog revanšizma, samovoljnom odlukom izabrala koga će pozvati, a koga ne - iz radne grupe, koja je zajednički (istina na bazi dojučerašnje skupštinske većine) izgradila ovaj dokument, na jutrošnju pres konferenciju. Tako su, svakako ne slučajno, izostavljeni predstavnici Pokreta za Podgoricu, URE i Pokreta za promjene", istakli su Vučinić, Vuković i Bajić u zajedničkom saopštenju koje je dostavio Vučinić, pišu Vijesti.

Oni su dodali da "ovo predstavlja klasičnu zloupotrebu položaja kako bi se samo za sebe i svoje političke miljenike pribavili jeftini politički poeni - iako su upravo ovi izostavljeni članovi dali svojim konstruktivnim predlozima ako ne ključni (a zaista jesu), ono bar isti doprinos u konačnom dobijanju Nacrta ove Odluke".

"Simptomatično jeste kako je predsjednici Skupštine naprasno, ovaj Nacrt odluke, postao prioritetan. Ovo nije zapravo prvi put da predsjednica Skupštine Glavnog grada koristi svaku priliku da se 'okiti tuđim perjem' zarad ličnog marketinga, vrlo često izlazeći iz svojih nadležnosti. Smatramo da nam se duguje objašnjenje i izvinjenje za ovaj današnji selektivni pristup koji se ne bi smio više ponoviti. Znamo da je uvaženoj gospođi teško palo izglasavanje skraćenja mandata Skupštini i da je ista sad prilično dezorjentisana, gdje i sa kime da uhvatiti priključak, ali to uvaženoj predsjednici Skupštine ne daje za pravo na ovakvo diskriminirajuće postupanje, jer iako predsjedava istom - ona je samo prva medju jednakima, i dužna je da sprovodi Poslovnik imajući pritom iste aršine za sve, a ne da zbog očiglednog gnjeva selektivno probira, spram trenutne političke ljubavi, članove radne grupe", poručili su Vučinić, Vuković i Bajić.

"Vijesti" su juče objavile da vanredni izbori u Podgorici mogu biti raspisani ove sedmice, a da su neka partije još ranije počele pregovore o koaliciji jer je raspuštanje lokalnog parlamenta bilo gotovo izvjesno mjesecima unazad.

Tokom rasprave na prekjučerašnjoj sjednici, na kojoj je glasovima odbornika opozicije, Pokreta za Podgoricu bliskog aktuelnom predsjedniku Jakovu Milatoviću, Građanskog pokreta URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) raspušten lokalni parlament, nije se mnogo pričalo o problemima grada već su mnogi odbornici skupštinski mikrofon koristili za predizbornu kampanju.

Zakonski rok za datum održavanja izbora je od 60 do 100 dana od raspisivanja, a izbori se moraju održati u nedjelju, pa bi tako izlazak na birališta u Glavnom gradu morao biti organizovan od 29. septembra do 27. oktobra.